Op vrijdag 24 augustus was er weer een Klankbron te horen op de Concertzender. Deze keer bestond de maandelijkse dosis medicijn voor oren en hersenen uit zen en zo, het tweede deel over muziek en boeddhisme, samengesteld door Fred Gales. Een uur het onzegbare in Japanse klanken. Ten zeerste aan te raden tegen de pijn van overbodige festivals en oorbeschadigende parades. Hier te beluisteren.
De Concertzender: een vrijplaats voor de muziek en zijn liefhebbers
Vierendertig jaar geleden deelde een groep muziekliefhebbers de sterk gevoelde urgentie om een vrijplaats te creëren waar alles draait om de muziek, muziek en musici het hoogste woord hebben, muziek in (bijna) al zijn facetten beluisterd kan worden zoals die bedoeld is, geen grenzen getrokken worden tussen genres en stijlen, bijna elke muziekliefhebber aan zijn trekken komt en geen concessies aan niet-muzikale nevendoelen gedaan hoeven te worden. Dat leidde eind 1982 tot de oprichting van radiostation de Concertzender, omdat het medium radio de mooiste optie was om zo’n plek te realiseren.
De Concertzender wil van die muziek de spreekbuis zijn en blijven, als lineair radiostation, opnameproducent en non-lineair platform voor Nederlandse muziekarchieven. De Concertzender zendt 24/7 lineair uit via de kabel, internet en app, en non-lineair via 22 themakanalen, met een programma-aanbod van stokoude tot gloednieuwe ‘klassieke’ muziek, wereldmuziek, jazz, opera, pop en alle mogelijke mengvormen daarvan, altijd op hoog niveau gespeeld en overwegend integraal te beluisteren.
Als opnameproducent voegt de Concertzender jaarlijks zo’n 200 registraties toe aan zijn inmiddels omvangrijke archief van meer dan 4.500 opnames van vooral Nederlandse musici, ensembles en orkesten. Die 200 registraties (waarvan ca. 80 in Utrecht) worden gemaakt van meer dan 80 verschillende ensembles en een groot aantal individuele musici, tijdens reguliere concerten en festivals op ruim 50 verschillende locaties in Utrecht en de rest van Nederland.
De Concertzender is er voor de muziekliefhebbers voor wie muziek meer is dan een smaakvol geluidsdecor en voor de muziekliefhebbers die het avontuur niet schuwen. Onder het motto ‘herkennen en verkennen’ wordt de luisteraar dagelijks een breed muziekpalet voorgeschoteld, van gekend tot nog ongekend en in alle maten en soorten.
Dat kan gebeuren bij de gratie van de 170 onbezoldigde professionals en vrijwilligers die voor de Concertzender werken, onder wie ruim 100 programmamakers, allen gepassioneerde kenners en specialisten in alle mogelijke genres, met een oor voor nieuwe muziekontwikkelingen en opkomend talent.
Zo biedt de Concertzender een grenze(n)loos muziekpodium, voor liefhebbers en door liefhebbers.