• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter: Provençaalse salades

B’eter: Provençaalse salades

29 november 2025 door Jana Verboom

Kort nadat we thuisgekomen waren van onze rondreis door de Provence kwam het boek Passie voor de Provence van Yvone Lenard toevallig op mijn pad. Het bevat verhalen over de Provence en elk hoofdstuk wordt begeleid door een recept. Vandaag wil ik het hebben over vinaigrette. Salades maak ik doorgaans af met een scheutje olijfolie en een scheutje azijn, maar de vinaigrette uit het boek heeft wel wat. We hebben er al diverse salades mee gemaakt. Steeds verder uitgeklede varianten van de salade Niçoise.

Een vinaigrette kun je bijvoorbeeld maken in een lege schone jampot. Alle ingrediënten erin, deksel erop, flink schudden en klaar is Kees. Kloppen met een garde (of vork) kan natuurlijk ook. In de koelkast is de vinaigrette in het afgesloten jampotje nog lang houdbaar. Hier volgt het recept met slechts drie ingrediënten.

Ingrediënten Provençaalse vinaigrette:

  • 2 ½ dl olijfolie
  • 1 ¼ dl wijnazijn (het boek adviseert witte balsamico)
  • 3 eetlepels Dijon mosterd (of andere mosterd)

Met deze vinaigrette kun je bijvoorbeeld een salade Niçoise maken. Ingrediënten:

  • Per persoon ca. 1 middelgrote aardappel, geschild
  • Vinaigrette
  • Per persoon ca. 100 gram sperziebonen, schoongemaakt (vers of diepvries)
  • Per persoon ca ½ teentje knoflook, fijngehakt of uit de knijper
  • Per persoon 1 kleine of ½ grote tomaat, in plakjes
  • Ui in dunne ringen, 1 middelgrote ui per 6-8 personen
  • Zwarte olijven
  • Optioneel: hardgekookte eieren (1 per persoon), (plantaardige) tonijn uit blik
  • Peper en zout

Kook de geschilde en eventueel in stukken gesneden aardappelen in water met wat zout gaar, snijd ze na het afgieten in plakjes en roer er in een kom wat vinaigrette doorheen. Het boek adviseert de verhouding 1 ¼ dl vinaigrette op 5-6 aardappels. Laat de aardappels marineren in de vinaigrette. Kook ondertussen de sperziebonen in water met wat zout gaar, laat ze uitlekken, en roer ook hier in een kom vinaigrette doorheen, samen met de knoflook. Het boek adviseert de verhouding 1 ¼ dl vinaigrette op 500 gram sperziebonen. Leg de aardappelen in een schaal, daarbovenop de sperziebonen, en daarbovenop de tomaten, als laatste de uienringen en olijven. Als je (plantaardige) tonijn gebruikt, leg deze bovenop de aardappelen in het midden en schik de sperziebonen eromheen. Als je eieren gebruikt, snijd ze partjes en leg ze bovenop de salade. Bestrooi het geheel met peper en zout en geef de rest van de vinaigrette er apart bij.

Wij maakten later met de rest van de vinaigrette een salade zonder eieren, tonijn of aardappelen, maar mét sperziebonen, tomaten en olijven. Ook lekker. We serveerden dit bij de pissaladière van vorige week (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/956533-beter-pissaladiere-franse-uientaart/).

En laatst maakten we een variant met gemengde sla, tomaat, olijven, broccoli in plaats van sperziebonen, en een blik witte bonen – voor wat extra eiwitten. We aten dit als avondmaaltijd met gegrilde champignons en Turks brood. Een dressing die dus op vele manieren gebruikt kan worden, en aan elke salade een Provençaalse draai geeft.

Categorie: Columns, Jana Verboom, Voedsel Tags: Passie voor de Provence, Provençaalse salades

Lees ook:

Geen gerelateerde berichten.

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 20 december 2025
    Upekkha Weekend, Buddhist Equanimity, All level
  • 21 december 2025
    Eco Sanga
  • 21 december 2025
    Kinderdag/ Midwinterdag
  • 26 december 2025
    Stadsretraite
  • 26 december 2025
    Stadsretraite
  • 27 december 2025
    Winterretraite met rust en ruimte
  • 27 december 2025
    New Year Retreat
  • 27 december 2025
    Kerstretraite Kum Nye Yoga
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Zie mij als een open raam

    Hans van Dam - 14 december 2025

    liefste is mijn naam vergeten ’k weet nog steeds niet of ik heet

    BUN-voorzitter Michael Ritman: ‘de waarheid van de dharma kan niet aangetast worden door wangedrag van een leraar’

    Nicole Mulders - 14 november 2025

    Eind november 2025 neemt Michael Ritman afscheid als voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). In maart 2020 interviewde Nicole Mulders hem voor het Boeddhistisch Dagblad. De boeddhistische wereld verkeerde geruime tijd voor dat interview in zwaar weer door seksueel- en machtsmisbruik door boeddhistische leraren. Het aantal leden van de BUN is van 37 naar ruim 50 gegroeid, onder meer door de aansluiting van Aziatische boeddhistische tempels waar Ritman het contact mee aanging.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 353 – speculaasbrood
    • Mysterie
    • De persvrijheid wordt bedreigd, RSF ook
    • Vrijdag Zindag – vreze op aarde
    • Wie is die stille starende vrouw die op de Lelystadse markt om voedsel vraagt?

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.