Ik moet bekennen dat ik nauwelijks gekookt heb afgelopen week. Het weekend bracht ik door in retraitecentrum Bosoord waar heerlijk voor ons gekookt werd. Doordeweeks had ik telkens pech met het openbaar vervoer: mijn gebruikelijke bus viel telkens uit, en vaak die van een half uur later ook nog. Of deze was veel te laat, waardoor ik telkens een uur langer onderweg was dan gebruikelijk. Gelukkig was het nog licht, droog, en niet al te koud, en een uitgevallen bus in Nederland is sowieso klein bier vergeleken met het lijden elders in de wereld – maar tijd om te koken was er dus nauwelijks. Gelukkig zijn mijn huisgenoten daar inmiddels bedreven in, maar alles wat op tafel kwam was al op deze plek gedeeld (zoals de romige pompoenrisotto), of was te gewoontjes (paddenstoelen met courgette en quinoa), en/of ik dacht er niet aan om foto’s te maken.
Het volgende gerecht hadden we al wel gefotografeerd, mijn dochter en ik, maar nog niet gedeeld hier. Het komt oorspronkelijk van Instagram waar mijn dochter het gevonden heeft. Dit is het origineel: Instagram. Het is bedacht door ene Veggilaine. Ik zie nu dat ze ook een gewone website heeft (Veggilaine.nl) en dat ze een vegetarisch kookboek geschreven heeft. Het recept is eenvoudig, wat het voor mij bijzonder maakt is de dille. Ik ben dol op dille. Er mogen natuurlijk ook andere kruiden in, maar ik adviseer om het met lekker veel verse dille te maken. In het originele recept staat avocado, maar dat is natuurlijk niet zo milieuvriendelijk, want avocado’s hebben een lange tocht achter de rug uit de tropen – en voor de teelt is veel water nodig. Avocado’s worden (in tegenstelling tot bijvoorbeeld bananen) per vliegtuig getransporteerd. Mijn dochter en ik hebben het zowel met als zonder avocado gemaakt. Verder bevat het recept feta, dat ik had kunnen vervangen door plantaardige feta, maar dat verkoopt onze supermarkt helaas niet meer. Dan maar zonder feta.
Ingrediënten voor de salade (hoofdmaaltijd 3-4 personen):
- 300 gram parelcouscous
- halve komkommer, in blokjes
- 300 gram doperwten (diepvries)
- 4 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
- 25 gram dille, fijngehakt
- (1 rijpe avocado in blokjes)
- 200 gram witte bonen, uitgelekt (zeef)
- 2 tomaten in blokjes: in het originele recept staat, vanwege de kleur, groene tomaat maar ik gebruikte de gele en groenige uit een doosje gemengde snoeptomaatjes)
- (200 gram plantaardige feta, verkruimeld)
Ingrediënten voor de dressing:
- 2 sjalotjes (heel fijn gesnipperd)
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel mosterd (of net iets minder als de mosterd erg scherp is of je geen liefhebber bent)
- 4 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels witte wijnazijn
- 1 eetlepel ahornsiroop
- halve theelepel zout
- halve theelepel chillivlokken
Kook de doperwten kort in een bodempje water, volgens de instructies op de verpakking of net iets korter, giet af en laat iets afkoelen. Maak de dressing door alle ingrediënten voor de dressing in een kom te mengen. Kook de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking. Giet af, en spoel in een zeef of vergiet na met koud water. Doe de parelcouscous in een schaal, doe de doperwten en overige ingrediënten bij de parelcouscous en meng alles goed. Roer als laatste de dressing door de salade.
Geef een reactie