• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter Melanzane (alla Parmigiana): ovenschotel met aubergine

B’eter Melanzane (alla Parmigiana): ovenschotel met aubergine

8 maart 2025 door Jana Verboom

Misschien ben ik gewoon een vrek. Een gierigaard. Misschien kan ik zelf te goed koken. Misschien ben ik niet genoeg een fijnproever. Misschien ben ik te veel een fijnproever. Misschien ben ik ondankbaar. Lastig. Het punt is: ik vind het eten in de meeste Nederlandse restaurants gewoon niet goed genoeg voor de prijs die ik ervoor betaal.

Ooit, in de vorige eeuw, konden we met ons gezin in een Italiaans restaurant eten voor samen 100 gulden. Tien jaar later, het gezin was uitgebreid, en na de invoering van de euro, lukte het voor 100 euro. Toen de kinderen geen kindermenu’s meer aten en aan de wijn gingen, en ons gezin werd uitgebreid met aanhang, liep dat op. Onlangs rekenden we zo’n 50 euro per persoon af voor een eenvoudig Italiaans driegangenmenu met een glas wijn erbij, in een niet nader te noemen Italiaans restaurant. Pluspunt: ze hadden weliswaar geen vegan opties op het menu staan, maar boden aan de Melanzane, een ovenschotel met aubergine en tomatensaus, plantaardig voor me te maken. Minpunt: het smaakte nergens naar.

Nu had ik toevallig een heerlijke vegan ’ Melanzane’ gegeten in Loenen, bereid door de kok van het Maitreya Instituut, Conferentiecentrum Bosoord, waar ik was voor een weekend in Plum Village traditie. Ik vroeg de kok naar het recept en hij legde het uit: je paneert en frituurt eerst de aubergine, en bakt die daarna in de oven met tomatensaus met vegan mozzarella. Ik houd niet van frituren en mijn supermarkt verkocht geen vegan mozarella, dus was het er nog niet van gekomen om het thuis te maken. De ontwikkelingen gaan snel: nu vond ik zowaar vegan Parmezaanse kaas in de winkel.

Ik besloot om mijn driegangenmenu thuis na te maken, maar dan lekkerder. Het voorgerecht: Bruschetta. Het hoofdgerecht: Melanzane. Het nagerecht: limoncello tiramisu. Bruschetta is overigens een uitstekende manier om van oud brood af te komen.

Ingrediënten Bruschetta:

  • Goed brood (ik had zuurdesem-speltbrood, het kan ook met stokbrood)
  • Olijfolie
  • Knoflookteen
  • Tomaten
  • Basilicum
  • Zout, peper
  • Balsamicoazijn

Pers de knoflookteen uit en meng met de olijfolie. Besmeer het brood met dit mengsel – dat gaat het beste met een siliconen kwastje. Rooster het brood in de oven, ca. 8-10 minuten op 200 graden. Pas op, blijf in de buurt, het mag niet verbranden. Snijd de tomaten in kleine blokjes, meng met wat zout, peper, olijfolie en balsamicoazijn. Verscheur er enkele blaadjes basilicum boven. Leg het tomatenmengsel bovenop de geroosterde boterhammen of broodjes en druppel er eventueel nog was balsamicoazijn overheen.

Ingrediënten Melanzane (4 personen)

  • 2 aubergines
  • Zout
  • Bloem of meel
  • Olijfolie
  • Tomatensaus, bijvoorbeeld op basis van ui, knoflook, olijfolie en tomatenblokjes in tomatensaus.
  • Vegan mozzarella en/of Parmezaanse kaas

Snijd de aubergines overlangs in plakken van ca. 5 mm. Bestrooi ze met wat zout, leg ze in een vergiet en laat ze zo gedurende een uur afgedekt staan. Droog ze af met keukenpapier en haal ze door de bloem. Verhit in een grote koekenpan ongeveer een eetlepel olijfolie en bak hierin plakjes aubergine aan beide kanten lichtbruin. Herhaal dit met de resterende plakjes aubergine. Vul nu een grote ovenschaal of per persoon een kleine afwisselend met een laag tomatensaus, aubergine, eventueel (vegan) mozzarella en een snufje peper en wat (vegan) Parmezaanse kaas. Eindig met een laagje (vegan) Parmezaanse kaas. Overigens had ik iets te weinig tomatensaus gemaakt dus ik voegde nog wat tomaatjes toe.

Bak gedurende 25 à 30 minuten in een voorverwarmde, matig hete oven op 200° C, tot de bovenkant goudbruin is. Serveer met een stuk geroosterd brood (zie boven en een salade.

Deze versie smaakte veel beter dan die uit het restaurant, en ongeveer even lekker als die van Bosoord. Minpuntje: het gerecht bevat veel (olijf)olie, want aubergine heeft de neiging dat op te zuigen en uitlekken op keukenpapier – wat recepten aanraden – werkt meestal niet, en vind ik bovendien zonde van de olijfolie. Liever bak ik aubergine in weinig olie. Het mag daarna nog een half uurtje in de oven nagaren. Volgende keer zal ik de aubergines in de oven grillen voor een minder vet resultaat, eens kijken of dat even lekker is.

Dit recept komt uit het boekje De Italiaanse Keuken van Mary Reynolds uit 1985 dat al 40 jaar bij me in de kast staat. Oorspronkelijke titel: The Sainsbury Book of Italian Cooking uit 1981. Een andere, meer bewerkelijke versie van dit gerecht vind je hier: Vegan ovenschotel met aubergine: melanzane alla parmigiana.

Voor een simpele vegan tiramisu meng je vegan roomkaas of crème fraîche (ik gebruikte haverfraiche) met wat lemon curd of suiker. Ik deed een schepje van dit mengsel in een glas, verkruimelde daarboven een (vegan) haverkoekje, schonk daar een scheutje limoncello bij, dan weer een laagje haverfraiche met lemon curd, bovenop nog wat koekkruimels. Even in de koelkast… Klaar!

Categorie: B'eter, Columns, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel Tags: limoncello tiramisu, Melanzane, prijzen restaurants

Lees ook:

  1. B’eter: Sticky aubergine
  2. B’eter: Nogmaals hummus (met variaties)
  3. B’eter – overnacht geweekte havermout
  4. B’eter Turkse pizza

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. G.J. Smeets zegt

    8 maart 2025 om 18:31

    Vette hap en bewerkelijk, deze aubergineschotel. De kok van mijn ITA eetcafé maakt het thuis nooit en doet het thuis zonder oven, zonder tomaten en zonder gedoe met olie en meel zodat het geen vette hap wordt want daar houdt hij zelf niet van. Ik volg al jaren zijn aanwijzingen voor thuiskoks.
    – snij de obergine in ronde plakken pink dik en maak in elke plak twee snedes
    – duw in alle snedes een plakje gesneden van knoflook tenen
    – leg de plakken in een bakpan en doe er aan beide kanten een halve theelepel olie op
    – op felle fornuisvlam de plakken verhitten, omkeren en blussen met water met deksel erop
    – desgewenst een plakje kaas, theelepel parmizana of vegana toevoegen en effe laten garen

    Wat de bruschetta betreft kan het voor de thuiskok eveneens zonder energie-verslindende oven. laat sneden brood op de open liucht uitdrogen of koop een pak beschuit.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 13 juni 2025
    Kesa en Rakusu naaiworkshop
  • 18 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 18 juni 2025
    Bibliotheek Stichting Bodhisattva
  • 18 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • 19 juni 2025
    Stiltemeditatie Stichting Bodhisattva
  • 20 juni 2025
    Wijsheid: Bewustzijn & Gewaarzijn
  • 21 juni 2025
    JATAKA Het bange haasje
  • 22 juni 2025
    Waardig Sterven een universele verantwoordelijkheid
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Brand bij Zuid-Koreaanse Jogye tempel onder controle, nationale schatten gespaard
    • Twee Tibetaanse boeddhistische kloosterleiders veroordeeld voor protesten tegen Dege dam
    • Peter – Sint-Petersburg
    • Gebed van een dwaas, een wijze en een agnost
    • Het jaar 2025 – dag 168 – haten

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.