Ik loop op het plein voor het appartementencomplex. En herken een man met wie ik zakelijke betrekkingen onderhoud maar die ik niet goed ken. We lopen elkaar tegemoet en zeggen: Hoe gaat het? Ik zeg: Goed, en met jou? ‘Ik wilde dat mijn vrouw terug was’, zegt hij. ‘Is ze weggelopen’, vraag ik. ‘Nee, zegt hij, ze is drie jaar geleden overleden. We dachten samen oud te worden.’ Hij staat er hulpeloos bij. ‘Potverdomme, zeg ik, wat een klote zooi.’ Ik zwijg verder, wat is er te zeggen, hoe te troosten? De man verdwijnt achter mij, ik weet niet welke richting hij uitloopt. Hij is er wel maar ik zie hem niet. Het blijft maar spoken in mijn geest. ‘Ik wilde dat mijn vrouw terug was.’

Moedig voorwaarts.

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie.

Categorieën: Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2017 – de honderdenvierentachtigste dag – een ontmoeting

  1. Michel Ball schreef:

    Uit: Oud-Notarieel Archief Rotterdam:

    Op verzoek van Aachgen Jans, vrouw van Ary Pietersz ‘t Hooft, zeeman, verklaart Andries Jansz Hijs (42), schipper, wonende in het Hang, dat hij in 1644 in Duinkerken was en daar bij de Cattijpoort Ary Pietersz ‘t Hooft ontmoette. Die was toen stuurman op het schip van Jan Weijmuis uit Duinkerken.
    “Je moet de groeten van je vrouw hebben”, zei Andries Hijs. ” Ik heb geen vrouw want ik heb een brief waarin staat dat zij is overleden”, antwoordde ‘t Hooft. Toen de ander vroeg of hij die brief mocht zien, bleef ‘t Hooft in gebreke.
    Inventarisnummer: 630 – Aktenummer: 138 – Bladzijnummer: 207 – Aktedatum: 11 december 1653 – Aktesoort: verklaring – Protocol notaris Adriaen van Aller.