Een paar dagen geleden was ik met mijn beste vrienden. Mijn vriendin vertelde dat ze op een nacht een angstige droom had, dat er iets ergs met een van haar kinderen gebeurde. Ze ging naar de kamer van haar dochter en zag dat die sliep. Ze keek uit het raam of er mogelijk voor de woning iets met haar zoon gebeurd was. Een paar dagen later, in een emotionele diepduistere en verschrikkelijke nacht, stierf hun dochter in het begin van de nacht op een fietspad.

Naar aanleiding daarvan sprak ik met mijn partner over voorspellende dromen, hoe die te verklaren zijn. Dat je iets waarneemt in je slaap, in je droom, dat gaat gebeuren. Is er een regisseur die zaken laat gebeuren en een melding doet uitgaan? Hoe zijn die dromen, die voorspellingen, anders te verklaren.

Zij vertelde mij over haar moeder die hoogzwanger was. Haar moeder droomde dat het kindje al geboren was en naar een rooms-katholiek kapelletje liep op een begraafplaats maar halverwege terugkeerde. Enkele dagen later stierf het kindje, vlak na de geboorte. Het gezichtje zag eruit hoe haar moeder het gedroomd had.

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags:

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Het jaar 2017 – de honderdennegende dag – voorspellende dromen

 1. G.J. Smeets schreef:

  “Is er een regisseur die zaken laat gebeuren en een melding doet uitgaan? Hoe zijn die dromen, die voorspellingen, anders te verklaren.”

  Joop, elke ouder droomt en/of fantaseert over rampspoed met het kroost.
  En in 99, 99999 % van de gevallen worden die dromen / fantasieën niet bewaarheid.
  De resterende 0,00001% van de gevallen waar er inderdaad iets ergs gebeurt is het eenvoudigst te verklaren als toeval. De standaard tegenwerping luidt: toeval bestaat niet. Maar dat, helaas, is onzin. Het staat weliswaar vast dat een ruitje krakt als je er een steen op gooit maar hoe de breuklijnen zullen lopen is toeval.

 2. Michel ball schreef:

  Prof. dr. Karel van het Reve gaf in het najaar van 1982 een Capita-Selectacollege over voorspellende (proscopische) dromen bij Poesjkin. Ik moet het dictaat nog ergens hebben liggen. Maar waar ?

 3. WAM van Loenen schreef:

  In de geesteswereld, waar we ook al bij leven even in terecht kunnen komen, daar is veel meer bekend dan op het aardse?!