Vandaag las Chef in een bericht dat mensen die dagelijks dialect spreken vijf tot vijftien procent minder verdienen dan mensen die algemeen beschaafd Nederlands (ABN) oftewel Standaardnederlands spreken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Van mensen die een dialect spreken wordt wel gedacht dat ze minder productief zijn, omdat ze lastiger te verstaan zijn dan iemand die ABN spreekt.

Volgens hoogleraar arbeidseconomie Jan van Ours lijkt het erop dat het inkomensverschil niets te maken heeft met opleidingsniveau of woonplaats. Hoogleraar sociologie Gerbert Kraaykamp van de Radboud Universiteit in Nijmegen zegt dat anderen ‘mensen met een dialect als minder slim en ontwikkeld beschouwen, als boeren’. Volgens hem bestaan deze vooroordelen ook bij managers die de salarissen bepalen. Ongeveer veertig procent van de Nederlanders is opgevoed met een accent of dialect.

Chef spreekt gewoon Nederlands en verstaat geen enkel dialect. Aanstaande zaterdag zou hij naar een voorstelling van een Belgische cabaretier gaan in een Vlaamse stad, maar realiseerde zicht bijtijds dat hij het platte Vlaamse dialect niet meester is. Ja, hij weet inmiddels dat een hof een tuin is en de werf een bouwplaats en poepen zin in seks is, maar verder gaat zijn kennis niet. Chef woonde in Gelderland, Brabant en Overijssel en leidde daar een rustig leven omdat hij de mensen daar niet verstond. Tjuuss, houdoe wanne en wir kommen, daar moest hij zich mee redden in die omgeving.

Chef heeft een partner die normaal Nederlands spreekt maar bij haar familie direct in het dialect overgaat. De moeder van de partner sprak ook dialect zodat Chef jaren heeft geloofd dat zij in Schotland was geboren maar eigenlijk van Schokland afkomstig bleek te zijn. Chef is best wel taalvaardig maar heeft geen enkele behoefte om wat voor dialect ook te gaan spreken. Hij heeft er ook geen aanleg voor. Vroeger zei hij: ik gaat naar de stad en ik doet zus en zo. Dat is natuurlijk ook wel merkwaardig maar heel gewoon als je in Rotterdam woont. Waar ze ook nog eens de klere en de vinkentering kunnen krijgen.

Wal, Johannes, omstreeks 1933, RotterdamBIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen Chef corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren.

 

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags:

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu