• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter Griekse vegaklassiekers (1/2)

B’eter Griekse vegaklassiekers (1/2)

24 juni 2023 door Jana Verboom

Voor deze rubriek ben ik op zoek naar traditionele gerechten die ofwel van zichzelf al plantaardig (vegan) zijn, of dat eenvoudig te maken zijn – zoals door het vervangen van room door sojaroom. Omdat ik de laatste weken geen nieuwe recepten heb ontvangen, plaats ik hier iets uit eigen keuken. Het zijn gerechten die ik heb gemaakt voor onze eetclub. Met drie gezinnen maken we dan een maaltijd. Het thema was dit keer ‘Griekenland’ en ons gezin was verantwoordelijk voor het hoofdgerecht. Deze en volgende week zal ik de vijf recepten delen die ik gebruikt heb. Het mooie van deze recepten is dat ze niet plantaardig gemáákt zijn, ze zijn gewoon van zichzelf al plantaardig. Sommige Grieken zullen soms wat vlees (gehakt) toevoegen, maar de gerechten zijn gewoon heerlijk zoals ze zijn, niemand zal het vlees missen. Waarschijnlijk valt het de mensen niet eens op dat het vegan is.

Graag ontvang ik dit soort traditionele, plantaardige (of eenvoudig plantaardig te maken) recepten in mijn mailbox: janaverboom apenstaartje gmail punt com (graag even zelf aan elkaar knutselen).

De volgende recepten komen toevallig van https://thegreekvegan.com/ – maar varianten zijn ook te vinden op niet-vegan receptensites. Er zijn veel varianten in omloop. In het eerste recept kunnen bijvoorbeeld ook zwarte bessen en/of pijnboompitten worden toegevoegd. Ik maakte het met lekker veel kruiden. Ik halveerde de vulling maar vulde toch heel veel bladeren. Misschien was ik wat zuinig, maar het rollen was in het begin best lastig en dan is het handig om niet al te veel vulling te hebben.

  1. Gevulde wijnbladeren (Dolmades)

Origineel recept: https://thegreekvegan.com/stuffed-grape-leaves-dolmades/

Ingrediënten vulling:

¼ kopje olijfolie
1 kopje ui, gesnipperd
2 kopjes langkorrelige rijst, ongekookt (ik gebruikte zilvervliesrijst)
1 ½ kopje (veel dus!) verse kruiden, fijngehakt (ik gebruikte gelijke delen dille/munt/peterselie)
0-2 theelepels zout (afhankelijk van hoe zout de bouillon is)
2 tl versgemalen zwarte peper
2 kopjes groentebouillon (blokje/poeder)
Wijnbladeren – 1 pak (ongeveer 60-80 bladeren, goed afgespoeld) of verse, voorgekookt

Ingrediënten kookvloeistof:

1 kopje groentebouillon (blokje/poeder)
Flinke scheut olijfolie
Sap van één citroen
Citroenpartjes en extra dille om te garneren

Verhit de olijfolie op laag/middelhoog vuur en bak de ui glazig in ca. 5 minuten. Voeg de ongekookte rijst toe en roer goed door zodat het goed gemengd is. Bak weer gedurende ca. 5 minuten. Voeg kruiden, zout en peper toe en bak weer ca. 5 minuten. Voeg bouillon toe, dek af en kook gedurende 15 minuten, of korter als je snelkookrijst gebruikt (ik kookte de rijst 10 minuten, de rijst moet bijna gaar zijn). Haal van het vuur, dek af. Voor gebruik goed doorroeren.

Wijnbladeren uit pot of plastic moeten eerst worden afgewassen in een grote kom met heet water en daarna in koud water. Het loont waarschijnlijk om alle blaadjes zorgvuldig uit elkaar te halen, af te spoelen, te sorteren, en uit te laten lekken. Lelijke bladeren kunnen weggegooid worden, kapotte bladeren kunnen onderin de ovenschaal gelegd worden, kleine blaadjes heb ik gecombineerd door ze dakpansgewijs op elkaar te leggen. Zelf had ik nog niet alles uit elkaar geplukt en individueel afgewassen, toen ik dat tijdens het vullen deed, kostte dat extra tijd. Verse wijnbladeren moeten 10 minuten worden voorgekookt.

Leg een blad met de onderkant (waar de nerven zitten) naar boven met de steel naar je toe gericht. Knip, pluk of snij de steel af. Plaats een lepel vulling (iets tussen een theelepel en een eetlepel) op het blad, vlak bij het steeluiteinde. Stop de zijkanten en de uitstekende stukjes in en rol voorzichtig tot het blad op is. Zelf bekeek ik een Youtube video om de slag te pakken te krijgen. Kwestie van instoppen en oprollen.

Gevulde wijnbladeren kunnen zowel gestoofd worden op het gasfornuis als gebakken in de oven. Mijn Syrisch/Koerdische vriendin maakt ze in de pan bovenop het gasfornuis, dit Griekse recept is voor in de oven.

Bekleed de bodem van een niet al te grote ovenschaal met twee lagen gescheurde/raar gevormde/te grote of te kleine wijnbladeren. Het beste is om twee lagen te maken. Ik had ongeveer 72 gevulde wijnbladeren gemaakt in drie rijen van 12 en twee lagen boven elkaar. De bovenkant had ik afgedekt met overgebleven bladeren, maar dat stond niet in het oorspronkelijke recept.

Meng kookvloeistof ingrediënten (1 kopje bouillon / flinke scheut olijfolie / sap van een citroen) en giet er voorzichtig overheen (vóór het eventueel afdekken met overgebleven bladeren).

Dek de ovenschaal af met een deksel of aluminiumfolie en bak 1 uur op 175 graden. Zet de oven uit, laat de pan afgedekt nog een uur in de oven staan. Serveer warm of op kamertemperatuur. Garneer met verse dille, en citroenpartjes.

  1. Gebakken reuzenbonen (Gigantes Plaki)

Oorspronkelijk recept: https://thegreekvegan.com/gigantes-plaki/

Ingrediënten:

350 gram gedroogde bonen (Griekse reuzenbonen, limabonen of andere witte bonen)
1 ½  kopje gesnipperde ui (ongeveer 2 middelgrote uien)
1/3  kopje gehakte knoflook
1 kop gehakte bleekselderij (ongeveer 2-3 stelen)
¾ kopje gehakte verse peterselie
1/3 kopje gehakte verse munt
1 eetlepel gemalen, gedroogde oregano
zout
2 tl versgemalen zwarte peper
½ kopje Griekse olijfolie
2 kopjes gehakte tomaten (1 blik gepelde tomaten, tomatenpassata of blokjes)
2 kopjes kookwater van de bonen
Eventueel: 1 kopje water, kamertemperatuur

Week gedroogde bonen een nacht of minstens 7 uur. Spoel af. Kook gedurende een uur (kijk op de verpakking, de bonen gaan nog de oven in dus hoeven niet helemaal door en door gaar te zijn, ik kookte mijn bonen 20 minuten in de snelkookpan) en bewaar 2 kopjes kookvocht.

Fruit de gesnipperde ui en bleekselderij in olijfolie op middelhoog vuur tot ze glazig zijn. Voeg knoflook toe en bak een paar minuten mee. Voeg kruiden en specerijen toe, roer goed om en bak nog een minuut of zo. Voeg gehakte tomaten toe, roer om en kook gedurende ca. 5 minuten. Voeg het bewaarde bonenkookvocht toe en breng de saus aan de kook. Haal van het vuur en zet opzij tot je klaar bent om de bonen te bakken.

Leg de gekookte, uitgelekte bonen in een ovenschaal en giet de saus erover. Voeg eventueel nog 1 kopje water op kamertemperatuur toe (ik deed dat niet, het paste niet meer in mijn schaal – wel voegde ik nog een restje kookvocht toe) en bak, onafgedekt, gedurende 2 uur in een oven van 175 graden. Roer eventueel af en toe. Ik deed dat niet, maar hield de bonen wel in de gaten zodat ze niet zouden uitdrogen. Ik heb de bonen en de gevulde wijnbladeren tegelijkertijd gebakken, met nog twee andere ovenschotels, en zette na anderhalf uur de oven uit. Laat even rusten voor het serveren.

Volgende week nog meer Griekse vegaklassiekers. Deze twee gerechten zijn op de foto omcirkeld.

 

Categorie: Columns, Geluk, Voedsel

Lees ook:

Geen gerelateerde berichten.

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 24 mei 2025
    Meditatiedag: de subtiele hindernissen in meditatie
  • 26 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 27 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 27 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 27 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 27 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 28 mei 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 28 mei 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius
    • Het jaar 2025 – dag 142 – tegenstrijdig
    • Vertedering
    • Schietpartij VS: Israël verhoogt beveiliging bij missies in het buitenland
    • Fimme en Bram Bakker spelen benefietvoorstelling voor straatarts in Rotterdam

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.