Voor veel mensen nog is Pasen het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar. Ze vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus uit de dood is opgestaan, op de zondag na zijn kruisiging.
Afgelopen weekeinde gold er met name in de noordelijke provincies van Nederland een smogalarm doordat met name in het Oosten, waar in het christelijke verhaal de wijzen vandaan kwamen om de geboorte van Jezus te vieren, mensen het leuk vonden om enorme stapels met hout in de fik te steken. Ze beriepen zich op een eeuwenoude traditie met die Paasvuren.
De door hen veroorzaakte lichamelijke klachten bij velen, het ongemak door die rook en stank, smerige wolken over dorpen en steden, staan toch wel haaks op de opstanding van Jezus die het goede voorhad met de wereld en de mensheid.
De brandweer trad niet op tegen de paasvuurvierders evenmin de politie. Noch God. De vierders waren blij dat ze het milieu weer konden verzieken, zo zeiden ze tegen het NOS-Journaal, nou ja, met andere woorden, na twee jaar vuurafwezigheid door de corona lockdown. Ik was verbijsterd toen ik ze hun zonden hoorde goedpraten, ja, traditie hè, de wolken zag drijven.
Smerige rookwolken dreven over Nederland voor het plezier van enkelen. De wereld staat in brand, dreigt te verzuipen door het gebruik van fossiele brandstoffen, co2 uitstoot. In het boeddhisme kennen we de drie vergiften- hebzucht, haat en verwarring. Hebzucht – ikke, ikke, en de rest kan stikken.
Moedig voorwaarts!
Wulf zegt
Zouden we het ook ‘geroken’ hebben wanneer het niet op het journaal geweest zou zijn…? En de verbrandingsovens, waar ons over-geconsumeerde afval in gaat?
Joop Ha Hoek zegt
Ramen en deuren gesloten houden, oma en opa naar een veilig gebied brengen zonder smog, longpatiënten een zuurstofmasker verstrekken, code geel, zo zou ik het smogalarm opgevat hebben. En ja, ik ben een ervaringsdeskundige, woonde jarenlang in een gebied met Paasvuren met vieze rook en giftige dampen waarom ik niet vroeg. Ik neem aan dat de verbrandingsovens filters hebben om een smerige uitstoot te voorkomen. Maar daar ging mijn column niet over maar anno 2022, met de huidige milieuproblemen, voor je plezier de lucht verzieken.