Gisteren hoorde ik een rechtbankverslaggever op tv zeggen dat zij niet begrijpt waarom mensen gaan rellen, stenen gooien naar de politie, brandstichten. In haar eigen omgeving is dat niemand die dat doet.
Vandaag staan 3 relschoppers in een snelrechtprocedure voor de rechter. Zij legde uit dat het gaat om mannen tussen de 21 en 29 jaar, met een baan, een gezin, die heel wat te verliezen hebben. Door wie en wat zijn ze zo ontspoord?
Het is een interessante vraag. Een paar jaar geleden wees een onderzoek uit dat onder relschoppers in voetbalstadia, lui die er flink op los sloegen, hoog opgeleide mannen zaten, zelfs psychologen die na de rellerige zondag ’s maandags weer gewoon in hun praktijk mensen ondersteunden. Blijkbaar laat de geest, die al ons handelen veroorzaakt, zich makkelijk opjutten, is gek op sensatie.
Een rapper in dat zelfde programma die contacten onderhoudt met rellerige jongeren riep op te onderzoeken waarom sommige jongeren gewelddadig gedrag vertonen als ze de straat opgaan omdat ze het ergens niet mee eens zijn. Een gedragswetenschapper viel hem bij, als de achterliggende oorzaken bekend zijn kan de overheid- die al veel hulp en ondersteuning heeft wegbezuinigd, daar beleid op maken, vond hij.
Ik moest denken aan Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid. Na de uitbarsting van geweld op de Coolsingel in Rotterdam vorige week vrijdagavond, kreeg hij een microfoon onder de neus geduwd. Hij noemde de relschoppers criminelen die in snelrecht vervolgd zullen worden en op wie de aangerichte schade zal worden verhaald.
Grapperhaus is de hoogste baas van het Openbaar Ministerie die de relschoppers gaat vervolgen. Hem past terughoudendheid als het gaat om kwalificatie van verdachten. Het is aan de rechter over hun daden te oordelen op basis van politieonderzoek en juridische bijstand door een advocaat. Het is niet de minister die daarover oordeelt.
Iedere keer als deze minister een microfoon onder de neus krijgt verliest hij zijn ministeriële terughoudendheid en waardigheid. Hij bewaakt zijn spraak niet meer. Olie op het vuur heet dat.
Moedig voorwaarts!
Bert zegt
Prima artikel
Eckart Dissen zegt
Joop, ik lees je berichten met veel plezier. Ze bieden vaak een ogenblik voor reflectie en nadenken. Om even bij stil te staan. Ik vind het verhelderende tijdswaarnemingen. Met dank, Eckart.