Vroeger was niet alles beter maar wel meer in evenwicht, zo leek het. Er waren maatschappelijke klassen, zuilen en kerken en daarmee ook de zondagsrust. God maakte de aarde bewoonbaar, schiep mens en dier en de zesde dag was zijn schepping voltooid en ging God rusten van al zijn werk, zo lees ik in de bijbel in het boek Genesis 2:1,2. In die bijbeltekst worden geen dagen, zoals maandag, woensdag en zo benoemd, en dagen kunnen ook gelezen worden als periodes. De dagen zijn later ingekleurd, de zondag ook als rustdag.
Toen ik als politieverslaggever bij een dagblad werkte deed ik dat vanuit een klein kamertje buiten de grote redactiezaal waar de rest van de collega’s de krant maakte. Vrijwel elke dag ging tussen 5 en 6 uur ’s middags de deur open en stapte onze rechtbankverslaggever binnen om wat zaken door te praten. Het was in de tijd dat het kabinet besloot om de zondagsrust los te laten zodat winkels onbeperkt open konden zijn.
‘Begrijp je dat nou, Joop, dat de enige dag dat het rustig is in onze samenleving, dat de meeste mensen niet hoeven te werken en tijd voor zichzelf hebben, zo overboord wordt gegooid. Een rustdag is toch een zegen’, zei mijn collega. Hij is is veel te jong gestorven, maar ik moet nog vaak aan hem en aan zijn woorden over de zondagsrust denken. Een zegen.
Het zal wel met commerciële belangen te maken hebben dat de zondagsrust verdween. Eerst een beetje, later de hele zondag. Er zullen wel allerlei argumenten aan te voeren zijn die die alle-dagen-van-de-week openingstijden, tot laat in de avond, legitimeren. Ik noem het ordinaire hebzucht, een van de drie vergiften in het boeddhisme. Altijd meer, meer, meer, 24/7 zoals dat tegenwoordig heet. En ja, ik weet het, je hoeft niet per se op zondag je boodschappen te doen. Maar ook als je lekker thuis bent na een week knokken op je werk om je plaats te behouden weet je gewoon dat alles in de maatschappij open is. Onrust veroorzaakt, drift en drang.
Ik vermoed dat God wel verdrietig, mogelijk boos is, over het afschaffen van zijn rustdag. Als je gelooft in karma, de wet van oorzaak en gevolg, staat ons nog wat te wachten.
Moedig voorwaarts!
Michel Ball zegt
Tot mijn 15-de in de greep van het Rooms-Katholicisme. Vervolgens toenemende onthechting. Ontdekking van de letterkunde. Rond 2014 uitgeschreven uit het RK-doopregister Mathenesserlaan. Na mijn genezing van Covid volger van de Dhamma. De zondag blijft mijn rustdag. Toch soms op die dag naar Appie voor de boodschappen wegens een uitstapje op zaterdag. Vrijdags nog steeds vis ! Ik ben nu 74.