Vorige week zaterdag zat ik in een sporthal in Capelle aan den IJssel op een stoel van de GGD om een tweede coronavaccinatie te krijgen. Het was een jonge man die de prik gaf. Er was een praatje pot terwijl ik zat te wachten op de injectie. Ik vertelde dat ik uit Rotterdam kwam en hij dat zijn vader ook een echte Rotterdammer is maar dat hij zelf geboren is in Capelle omdat het ziekenhuis in die plaats dichterbij was. Ik vertelde hem dat vroeger Capelle een andere naam had, Capelle op den IJssel heette. Zoals je ook op Zuid kan wonen, antwoordde hij. Hij zei dat hij al een tweede prik had gehad en daar een paar dagen moe van was geweest.
De spuit naderde mijn bovenarm en de jonge man zei: Ik ga je in je donder steken. Ik zei: Wat een ouderwets woord. Ja, zei hij. Erna zat ik in de uitslaapruimte van de GGD. Naast me zat op anderhalve meter afstand een vrouw op een stoel. Ik vroeg haar: hoe lang moet ik hier blijven, een kwartier, zei ze. De vrouw: maar ik zit hier al veel langer, ben afhankelijk van vervangend vervoer. Zit u hier dan al een dag, vroeg ik. Nee, enkele uren, zei de vrouw. Het vervangend vervoer kon elk moment komen. Ik knikte.
Vandaag zocht ik de betekenis van het woord donder op. In (M. De Coster (2007) het Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen, las ik donder: betekent eigenlijk ‘lichaam’, maar wordt ook informeel gebruikt voor ‘kerel: arme, gemene, luie, vuile donder’. Donder was vroeger ook een volkse benaming voor de duivel. Vgl. bliksem*.
Vroeger heeft een arme donder daar nog iets aan verdiend… (Het Volk, 30/04/1912)
Ik ben geen luie donder, en ik ben geen held. (Bots, Kreupel, 1975)
Ja, ze noemen mij een ruige donder. (Polle Eduard, Ik wil jou, 1979)
En ook: 1) Bliksem 2) Bliksemgeluid 3) Dreunend geluid 4) Dreunend geluid bij onweer 5) Geluid bij onweer 6) Gerommel bij onweer 7) Lawaai 8) Lichaam 9) Natuurverschijnsel 10) Onweer 11) Onweersverschijnsel 12) Onweerverschijnsel 13) Sodemieter 14) Weerkundig verschijnsel 15) Weersverschijnsel 16) Zwaar dreunend geluid
En: dreunend geluid bij onweer; lijf; kerel, drommel
[Soldatentaal, 1914] rooie donder: bieten met aardappelen door elkaar.
Hoewel ik achter het vaccineren tegen de dodelijke corona sta, blijft het toch vreemd om een chemische vloeistof toegediend te krijgen. Tegenwoordig zeg ik bij het afscheid nemen: misschien tot ziens.
Moedig voorwaarts!
BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.
Ruud van Bokhoven zegt
Chemische vloeistof tegen corona, hoeveel chemische stoffen heb je daarvoor al vrijwillig geslikt tegen diverse kwaaltjes of via voedsel, ach zo is het leven in de moderne wereld en bij klein verbruik kan je stellen, het is voor het goede doel en het donderd dan allemaal niet.
Louis van Bebber zegt
Mhm… Van een klein beetje novichok wordt je ook niet echt blij.