Nederlanders staan al eeuwenlang bekend als durvers en doeners en hebben een hekel aan overheidsbemoeienis. Tot dit voorjaar het coronamonster toesloeg met duizenden doden, tienduizenden mensen die ziek werden en nu nog de gevolgen van de besmetting ondervinden, overbelast zorgpersoneel, een in elkaar donderende economie, chaos in de samenleving, het recht van de sterkste en de rijken, en een regering die een intelligente lockdown afkondigde omdat ze het zelf ook niet wist. En Jaap van Dissel van het RIVM die wekenlang aan het roer stond van de BV Nederland en het volk afraadde mondkapjes te gaan dragen omdat ‘de effectiviteit ervan niet bewezen was’. Heel de wereld draagt mondkapjes maar de durvers en doeners in de Lage Landen niet, behalve waar het nu dan verplicht wordt gesteld in openbare ruimtes en openbaar vervoer.

Zijn we dan zo anders? De Hollanders zijn hersenloze volgers geworden, nu het zaak is om het leven te beschermen, afstand te houden, geen handen schudden, in de armholte te hoesten en te niezen en neus en mond te bedekken, is de mondigheid weg. Er wordt geprotesteerd tegen de opgelegde beperkingen die bedoeld zijn om het leven te beschermen. Ik moet denken aan SOA, seksueel overdraagbare aandoeningen. Hoor je ooit iemand klagen over het gebruik van het condoom om een SOA te voorkomen?

Nog voordat ik ziek werd van het corona kocht ik direct al medische en dure mondkapjes om mijzelf en anderen te beschermen tegen het dodelijke virus dat -later- vanuit China overwoei naar het Westen. Want waarom zou deze massamoordenaar Europa niet bereiken? Ik vond ook: baat het niet dan schaadt het niet. Van Jaap van Dissel had ik nog nooit gehoord maar mijn boerenverstand zei me dat het helemaal geen kwaad kan om neus en mond te bedekken zodat ik anderen niet ziek maak of zelf besmet raak. Mijn tandarts en medisch pedicure droegen altijd al mondkapjes, toch. Ik had de mondkapjes binnen 2 dagen in huis, er was ogenschijnlijk totaal geen tekort aan.

Jaap hoor je niet of nauwelijks meer over zijn af te raden mondkapjes. Zijn geloofwaardigheid en die van het RIVM liggen aan gruzelementen nu in het onderzoeksprogramma Nieuwsuur is aangetoond dat het advies aan zorgpersoneel in tehuizen om geen mondkapjes te dragen gebaseerd blijkt te zijn op schaarste aan mondkapjes. En niet vanwege medische redenen. De vraag is nu: wie controleert de bewakers. Rutte en zijn ploeg zeker niet.

Ik draag mondkapjes in een lift, als ik winkel, buiten ben of in openbare ruimtes of in de Kloosterbunker als dat nodig is. Zoals gisteren toen een loodgieter zonder mondmasker  en handschoenen hier een thermosstaatkraan kwam vervangen. Hij vond het niet vreemd dat ik een masker voordeed en na zijn vertrek de deurklinken en andere voorwerpen die hij had aangeraakt met een desinfectiemiddel reinigde. Maar dat zag hij niet. Op straat en in supermarkten kijken mensen mij wel vreemd aan als ik gemaskerd rond loop. Soms lopen ze in een wijde cirkel om mij heen of blijven stilstaan en gapen mij aan. Af en toe bespeur ik agressie, maar ik heb gelukkig mijn lengte (1.90 meter) en mijn omvang mee. En armen als scheepstrossen.

En heel af en toe ontmoet ik andere gemaskerden. In het begin knikten we dan naar elkaar of glimlachten we maar dat was niet zichtbaar vanwege het masker.

Afgelopen weekeinde was de Nederlandse hoogleraar Gezondheidsinformatie Theo Vos (66) een gelukkig man toen hij in een supermarkt in Baarn met een mondkapje boodschappen deed en er ook een andere klant met een mondkapje aan het winkelen was. Vos is een van de rekenmeesters van de Universiteit van Washington als het gaat om de coronapandemie en geeft leiding aan een team dat het toekomstige verloop van tal van ziektes in de wereld doorrekent. En Nederland staat er qua corona zacht uitgedrukt niet goed op. Wat hij hier aantreft kan hij bijna niet geloven. Vos: ‘Met mondkapjes valt zóveel winst te behalen, het algemeen gebruik ervan kan een nieuwe lockdown in Nederland voorkomen.’ Hij zegt het RIVM, dat zo stellig vast blijft houden aan eigen meningen, niet te begrijpen.

Vos hanteert bij ongewijzigd gedrag een inktzwart scenario voor de komende maanden, met enorme pieken in oktober en november van het aantal coronabesmettingen en doden. Voor de prognoses van Vos en zijn collega’s worden verschillende scenario’s doorgerekend. Een scenario waarbij het beleid ongewijzigd is en een scenario waarbij mondkapjes gemeengoed worden. Voor ons land geldt: als het huidige beleid wordt voortgezet, staat het totaal aantal coronadoden op 1 december op zo’n 8.600. Als we vanaf vandaag mondkapjes gaan dragen, zal dat getal rond de 6.700 liggen. ‘Op 1 januari is dat het verschil tussen 1000 doden per dag versus 25 doden.’ De hoogleraar: ‘Met een algemeen gebruik van mondkapjes kunnen we een nieuwe lockdown voorkomen. De economische en sociale voordelen daarvan zouden het kleine ongemak om mondkapjes in alle besloten ruimtes te gebruiken moeten billijken.’

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren.  Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.

Categorieën: Joop Hoek, Gezondheid, Geluk, Columns
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk