Ze zijn er weer, de medeplegers of op z’n minst medeplichtigen van de vernietiging van ons  humeur, milieu en samenleving. Gisteren hoorde ik dat een vrouw voor een paar tientjes een reisje per vliegtuig geboekt had naar Spanje. En ze is van plan dat dit jaar nog een keer te doen.

Een paar weken geleden had ik nog hoop dat door corona het gedrag van mensen zou veranderen. Dat ze bewuster zouden gaan leven. Niet meer goedkope vluchten zouden boeken. Meer aandacht hebben voor het milieu, de natuur, de longen van de mensheid. Maar de hebzucht, een van de drie vergiften in het boeddhisme, is te groot.

Niet alleen de medeplegers zijn schuldig, juist de reisbureaus en de vliegmaatschappijen zelf, zijn de hoofdschuldigen. Ik zie ze al adverteren op tv: de corona is voorbij, vlieg er eens uit. Maar de allergrootste hoofdschuldige is het kabinet van de altijd lachende liberaal Rutten. Dat luchtvaartmaatschappijen allerlei voordeeltjes gunt en de brandstof niet belast. En miljarden uittrekt om onze ‘nationale trots’, de KLM, te redden. Zodat de vliegende kippenhokken goedkoop en goed gevuld de wereld in vliegen. Met hebzuchtige dwazen aan boord.

Als een regering haar burgers niet kan beschermen, wie dan wel.

Voor een paar tientjes naar Spanje, het is om je dood te schamen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen is waargenomen, het abonnement op te zeggen. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren maar niet weten waartegen. Het boeddhisme de rug toe te keren.  Of aan de drugs te gaan. En zo gaat het maar door.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2020 – dag 161 – medepleger

  1. Joost schreef:

    Helemaal mee eens Joop.