Ineens merkte ik dat de doorgaans enkele kilometerslange drukke klinkerweg door het Kralingse Bos, normaal met veel geparkeerde auto’s, fietsers en voetgangers, afgelopen woensdag totaal verlaten was. Ik kwam uit werkoverleg met een redacteur van het BD waarin we een mooie door hem te schrijven serie bespraken en genoot daar- in de auto nog van.

De stilte was beangstigend, surrealistisch, onheilspellend, ik zag pas na een kilometer op een pad een man, hij verroerde zich  niet. Op de weg, in het bos, op de paden, het gras, tussen de bomen, niemand te zien. Ik voelde me een Joachim Stiller, een man te midden van een krankzinnige situatie. Waar waren al die wandelaars, horecabezoekers, fietsers? Hadden ze zich teruggetrokken, verstopt,  om mij bang te maken? Zond de Heer van de Dood mij een boodschap? Was dit de toekomst?

In de verte stond de molen waar mijn moeder ooit met haar ouders woonde. Normaal gesproken denk ik aan het popfestival Kralingen als ik door het bos rijd. Het zijn mooie herinneringen.

Ik zag alleen de lege weg, de verschrikkelijke stilte en leegte. Maar ik genoot er niet van. Ik was bang omdat er behalve de roerloze man en ikzelf niemand was en ik dat niet kon verklaren.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk