Vandaag was ik even, ondanks het gure weer, in de stad. Bij het restaurantje aan het Heemraadsplein waar ik moest zijn stonden stoelen nog buiten en ik wachtte op m’n beurt, op zo’n stoel, tot mijn bestelling klaar was.

Er kwamen een man en een vrouw aangelopen- met een kind, een meisje van naar ik schat een jaar of zes. Ze huppelde achter de man en vrouw aan over de stoep.

Ik had al een tijd geen huppelende kinderen meer gezien en dacht er ook niet aan. Plotseling vroeg ik me af daar op die stoel met die gure wind: Waarom huppelen kinderen?

Ik geloof dat huppelende kinderen zin hebben in het leven, even van de grond los willen komen en naar het firmament reiken. Er is ook niemand die tegen zo’n kind zegt: Ga nu maar huppelen. Het gebeurt gewoon op eigen kracht.

Ik weet niet of ik vroeger zelf huppelde, ik geloof het niet. Mijn eigen kinderen huppelden niet. Het spontaan zelf huppelen is best wel een zeldzaamheid. Het is vreugdevol vooruit gaan.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Het jaar 2019 – dag 346- huppelen

  1. Auke Leistra schreef:

    Vreugdevol voorwaarts!

  2. Wulf schreef:

    We moeten allemaal meer huppelen!

  3. Paul de Jager schreef:

    Voor mijn deur komen elke dag schoolkinderen langs, op weg naar de gymzaal. Steeds een genoegen om te zien al die variaties in huppen en springen!