Laatst bestudeerden mijn vriendin, kleindochter van de zeevisser, en ik het gedrag van Bertus de Kauw, die een vaste tak heeft in de halfdode boom tegenover de Kloosterbunker. Het voordeel van zo’n halfdode en half kale boom is dat Bertus vrij zicht heeft op de omgeving. En wij op Bertus. Zien zonder gezien te worden.

Soms is Bertus enkele dagen afwezig. Soms ontvangt hij twee andere kauwen op zijn tak in de boom. In het begin van de observatie dacht ik dat het minnaars van Bertus waren, met de koppen en snavels dicht tegen mekaar. Nu denk ik dat Bertus in de drugs zit en de twee zijn handlangers zijn. Dat hij boodschappen overbrengt aan het kartel.

De kleindochter van de zeevisser en ik vroegen ons af: Waarom zit Bertus in een boom, zo’n 25 meter boven de grond en kijkt hij spiedend om zich heen. Waarom heel vaak in diezelfde boom? Wat ziet hij? Waarom vliegt de kauw soms ineens weg, wat spookt hij  dan uit? Er zijn illegale drugslaboratoria in Bunkerstad. Inlichtingendiensten maken ook gebruik van vogels met een microfoon, zender en camera in hun verenkleed, dat is anoniemer dan een drone boven verdachten te laten cirkelen. Wie zijn die 2 andere kauwen? Waarom komen ze af en toe langs? Waar is Bertus ‘s nachts?

Bertus heeft ineens een heel andere positie in ons leven ingenomen. Dat gebeurt ook wel met mensen in onze nabijheid. Zo bleek een saaie onopvallende man een heuse spion, nou ja ex-spion te zijn, die zijn handelscontacten gebruikte om in het buitenland te spioneren. Zijn contacten ontmoette hij in een park, ook met bomen. Zaten er kauwen op die takken?

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk