Ik heb al enkele malen geschreven over een kauw die hier tegenover de Bunker in een stervende boom verblijft. Niet de hele dag, maar wel enkele uren. De kauw zit altijd op zijn vaste kale tak en ik noem hem Bertus, het kan ook een Bettina zijn, maar ik vind zijn gedrag zo mannelijk, zo uitsloverig egovol. Tot voor een paar weken was er altijd een andere kauw bij Bertus, die noem ik zijn vrouwtje-  zonder naam.

Op een dag zat Bertus alleen in die boom en je zag dat hij het niet naar de zin had. Hij klaagde luidkeels over het alleen zijn en keek alle kanten op. Bertus sleepte complete boterhammen naar de tak, alsof hij wilde zeggen: ik heb het goed en wil delen. Maar hij bleef alleen.

Sinds een paar dagen zit Bertus weer met een andere- kleinere kauw op de tak. Hij lijkt tevreden. De vraag is: is die andere kauw zijn vrouwtje- zonder naam? Of is de andere een ander? Alleen Bertus ziet het verschil, ik niet. De andere kauw lijkt wel kleiner. Als de andere kauw zijn vrouwtje is dan is de vraag: waar was ze zo lang? Had ze tijdelijk genoeg van Bertus? Was ze gevangen genomen door een kauwenhater of bekneld in een vangkooi? Vloog ze naar Duitsland of Luxemburg en weer terug. Het zijn vragen die er niet toe doen, het nu telt. Het nu van Bertus.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen.

 

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk