Gisteren reed ik door het mooie Brabantse land. Ik heb er lang gewoond en kende er tot ik schuw werd en allergisch voor menigten en betweters, mensen van naam en faam, vrienden en familie. Hoog in de lucht vloog een V-formatie ganzen, voor mij naar links. Er leek een tweedeling in de formatie te ontstaan- een tweede V vormde zich. Met een nieuwe voorvlieger.  Vlogen de kopganzen sneller dan de achterhoede? Of de achterhoede langzamer? Even later sloot de formatie zich weer, ik zag hoe de achterblijvers sneller gingen vliegen en hoe dat lukte. Het kostte kracht, ik merkte vanaf de grond de verwarring. Ganzen die naar links en rechts vlogen. En even later weer naar links, al bestaat dat begrip voor ganzen niet.

Het deed me erg goed die inspanning te zien. Geen wij en zij, geen achterblijvers of verliezers, bij elkaar blijven ook als het even moeilijk is. Ik vond het ook wel verdrietig om te zien hoe de ganzen vertrokken. De natuur staat op kantelen: wat weten de ganzen wat ik niet weet.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk