• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » Het jaar 2019 – dag 242 – eetbewaking

Het jaar 2019 – dag 242 – eetbewaking

30 augustus 2019 door Joop Ha Hoek

Gisteravond hoorde ik de professor in ruste Maarten  van Rossem in het programma De Slimste Mens vertellen over wat hem is overkomen in een duur sterrenrestaurant in Parijs. Het personeel hield de gasten zo indringend en bemoeizuchtig in de gaten dat hij zich op een gegeven moment niet meer durfde te bewegen om geen reactie van het personeel uit te lokken. Hoe het eten  smaakte wist Van Rossem niet meer. Hij kon zich alleen de krankzinnigheid van het gebeuren, de dwang om het de gasten naar de zin te maken of de angst om een ster te verliezen herinneren.

Zijn verhaal haalde verdrongen herinneringen bij me boven. Ook ik zat een keer in een chique restaurant te eten en legde even- om te pauzeren, mijn mes en vork naast het bord. Dat had ik beter niet kunnen doen omdat een bediende mij vanachter naderde, zijn mond aan mijn rechteroor zette en met een grafstem vroeg: ‘Smaakt het u niet, zal ik de kok wat anders laten maken?’ Vanaf dat moment zat ik niet meer op mijn gemak omdat ik wist dat ik werd geobserveerd. Ik heb nog even overwogen om mij luid kreunend en naar de maag grijpend met stoel en al achterover te laten vallen, een voedselvergiftiging voorwendend. Maar dat stelde mijn tafeldame niet op prijs.

In een Rotterdams erg duur restaurant at de eigenaar en chef kok Herman ongevraagd met de gasten mee. Hij schoof een stoel bij en haalde met zijn handen de gerechten uit de schotels om die smakelijk te nuttigen. Het liefst hield de kok van andijviestamp met ballen gehakt maar dat werd die avond niet geserveerd. Die at hij bij zijn moeder.

Ik ben een grote, forse man. Een paar keer is mij in een restaurant eten geweigerd. Dat zit zo. Ik bestelde en kreeg opgediend. Tegen het eind van de maaltijd wilde ik een tweede gang bestellen maar dat werd geweigerd. In een van die restaurant zei de bediende: ‘Eet eerst maar uw bord leeg, dan zien we wel verder.’ In een andere zaak werd de voortzetting gewoon geweigerd onder het motto: ‘Dat kunt u toch niet op.’

Op zich is het vreemd dat een bedrijf dat winst haalt uit de verkoop van eten dit doet. Maar dit soort opmerkingen heb  ik liever dan fluisterende bediendes aan een oor.

Op een avond zat ik met een vriendin (niet de kleindochter van de zeevisser mijn vriendin) in een bijna-sterrenrestaurant. De kaart was waardeloos en het eten ook. Het gerecht van de vriendin was niet gaar en koud. Normaal gesproken wenk je dan de bediende om dit euvel aan hem voor te leggen en te vragen of de kok dit mankement mogelijk kan rechtzetten. Zo niet mijn vriendin: ze pakte het bord met de kleffe hap op en beende  er mee naar de keuken. Ik weet nog dat ze klapdeurtjes passeerde die ze werkelijk open gooide. Ze verdween uit het zicht. Ik hoorde roepen en luid spreken in het domein van de witte brigade. De stem van de vriendin het luidst, die was niet op haar mondje gevallen. Na een kwartier bracht de bediende een bord met nieuw en gaar voedsel.

Later kreeg dat restaurant een ster en stegen de prijzen. Als lid van een testpanel bezocht ik die tent nog een keer, maar het eten was de ster niet waard. De klapdeurtjes waren ook verdwenen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd. Of te twijfelen aan het nu. Of gepensioneerde uitvreter te worden.

Categorie: Columns, Joop Hoek Tags: Bambi, horeca, Maarten van Rossem, Rotterdam, terreur

Lees ook:

  1. Meditatief vallen
  2. Het jaar 2018 – de eenentachtigste dag – haat
  3. Het jaar 2019 – dag 322 – proletarisch winkelen
  4. Het jaar 2021 – dag 185 – eten bij mara

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Ruud van Bokhoven zegt

    31 augustus 2019 om 16:52

    Een prachtig stuk weer dit keer en vooral om de verdwenen klapdeurtjes.
    Zelf heb ik ook zoiets meegemaakt in India waar ik ging eten in het restaurant van het hotel.
    Ik had zonder het te weten een tafelober, iets wat ik in dit land totaal niet verwachtte.
    Tijdens mij eten stond hij achter een pilaar schuin voor mij en gluurde regelmatig naar mij, had ik een paar scheppen van mijn bord genomen, kwam hij spoedig aangesneld om mijn bord weer aan te vullen.
    Ik werd er gek van, ging erover tekeer na de zoveelste opschepbeurt en de hoofdober kwam ter plaatse.
    Na mijn beklag werdt mijn ober verwijderd en kon ik rustig eten.
    Hoe het eten smaakte ben ook ik vergeten door deze ober, maar het verhaal ken ik nog goed ondanks dat het in 1992 was.

  2. Hemasa zegt

    31 augustus 2019 om 18:37

    The Boeddha onderwees de middenweg:

    Reflecting carefully I use this food
    Not for pleasure
    Not for indulgence
    Not for beautification
    But for maintaining this body for keeping unharmed
    To live the holy life
    So that former feelings of hungry are destroied
    And new feelings of overeating do not arise
    That there may be a lack of bodily comfort and bodily discomfort.
    Sadhoe Sahdoe Sahdoe

Primaire Sidebar

Door:

Joop Ha Hoek

Joop Ha Hoek, volger van de dhamma en redacteur. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 11 september 2025
    De Geest in Ontspanning en Rust
  • 4 november 2025
    Global Peace Prayer Festival
  • 19 november 2025
    Samen mediteren online najaar 2025
  • 19 november 2025
    Online lezingenserie ´De essentie van Universele Broederschap´ (4)
  • 19 november 2025
    Rigpa Woensdag - Inspiraties uit het Tibetaanse boek van leven en sterven
  • 21 november 2025
    Eeuwenoude wijsheid voor ons hedendaagse leven
  • 22 november 2025
    Meditatiedag in Afferden (GLD): meditatie en creativiteit
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    BUN-voorzitter Michael Ritman: ‘de waarheid van de dharma kan niet aangetast worden door wangedrag van een leraar’

    Nicole Mulders - 14 november 2025

    Eind november 2025 neemt Michael Ritman afscheid als voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). In maart 2020 interviewde Nicole Mulders hem voor het Boeddhistisch Dagblad. De boeddhistische wereld verkeerde geruime tijd voor dat interview in zwaar weer door seksueel- en machtsmisbruik door boeddhistische leraren. Het aantal leden van de BUN is van 37 naar ruim 50 gegroeid, onder meer door de aansluiting van Aziatische boeddhistische tempels waar Ritman het contact mee aanging.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Van wie is jouw huis? De mythe van de eigen woning

    Hans van Dam - 21 september 2025

    Hoe je van je huis afkomt zonder het te verkopen; eigendom in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 321 – snelwegmetta
    • Rotterdam Palestina Coalitie organiseert Glazen Huis van Verzet
    • Het kapitaal
    • Over Antropologie 3: De basis
    • De woorden van de Oude Cheng (2)

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.