De term dateert van lang geleden- suggereert dat proletariërs jatten, kopen  zonder te betalen, maar is eigenlijk misplaatst. Minister-president Wim Kok (PvdA) maakte daar in felle bewoordingen bezwaar tegen. Alsof arbeiders geen fatsoenlijke mensen zijn

Als kapitalisten stelen wordt dat zakendoen genoemd of economisch handelen.

Er was ooit een rooms-katholieke bisschop die vond dat je best een brood mag stelen als je honger hebt en dat brood niet kan betalen. Terwijl de bakker wel voor zijn meel en gist moet betalen.

Toen de beslissing werd genomen om kruisvluchtwapens op de luchtmachtbasis Woensdrecht te plaatsen dromden actievoerders samen. In een plaatselijk wegrestaurant in Hoogerheide gebruikten tientallen van hen op een dag de lunch en liepen weg zonder te betalen.  De eigenaar in grote verwarring achter latend.

De laatste weken plunderen groepen jongeren kledingzaken in Amsterdam, rennen naar binnen, bedreigen al of niet het personeel en gaan er vandoor met dure kleding. In Rotterdam wist de politie vorige week plundering in De Bijenkorf te voorkomen. De jongeren- de jongste was pas 12, hadden een boksbeugel, ander wapentuig en drugs in bezit. En wilden via de Koopgoot de zaak binnendringen.

Alles van waarde is weerloos, dichtte Lucebert.

Mijn boeddhistische leraar zegt dat we in gedegenereerde tijden leven.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak,  woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk