Heel in de verte zie ik in de donkere avond in de verte een wit en rood licht knipperen. Op hoge wolkenkrabbigachtige gebouwen in de stad om vliegtuigen te waarschuwen niet te laag te vliegen. Ik woon ook in de stad, maar toch weer niet, de Kloosterbunker ligt in een buitenwijk, dicht bij de natuur en de Rotte. Mijn moeder ging vroeger ook vanuit een buitenwijk naar de stad om naar de markt te gaan en er boodschappen te doen. Als kind ging ik naar de stad om met de mariniers mee te lopen die door de binnenstad marcheerden met fluit en trom. In de stad gebeurt het. In de stad is het stadhuis, het centrum van de macht.

Er zijn meer buitenwijken dan het centrum groot is. Er leven meer mensen in de buitenwijken dan in het centrum. Het woord zegt het al: buitenwijken. Buiten wat? In Rotterdam is het Boeddhahuis, verspreid over de wijken maar toch meer in de stad.

De stad zelf heeft ook wijken: het Oude Noorden, het Oude Westen, het Nieuwe Westen, Crooswijk, Kralingen, Middelland en op Zuid Feijenoord en Tuindorp Vreewijk, Charlois, door niet-Rotterdammers Charlwaw genoemd in plaats van Charloos. Katendrecht, de voormalige hoerenbuurt en Afrikaanderwijk en zo meer. Maar dat zijn dan geen buitenwijken.

De stad is verdeeld. En toch een.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 86 – de stad

  1. Piet Nusteleijn schreef:

    Sjarjwah en sjaarloos. Lache…