Afgelopen weekeinde ging het gesprek over leerlingen in het vmbo die niet willen wat de docent wil. Ze verzieken de sfeer in de klas, houden goedwillende en oplettende leerlingen uit hun concentratie en zorgen voor een hoge bloeddruk bij het docententencorps. Op stageadressen zeggen ze: ‘Je denkt toch niet dat ik dit ga doen’, als ze gevraagd wordt een opdracht uit te voeren. Kortom, ze worden dwarsliggers, ettertjes genoemd.

Ik luisterde aandachtig naar de deskundigen en stelde uiteindelijk de vraag: ‘Als die ettertjes van school zijn, hoe functioneren ze dan in de maatschappij? Zijn ze ook ettertjes in de samenleving of keert de wal het schip? Zijn ze ettertjes omdat het pubers zijn? Is dat wel eens onderzocht, hoe het uiteindelijk met die dwarsliggers afloopt in de samenleving?

Een onderwijspsycholoog zei dat de ettertjes niet meer opvallen omdat de ganse samenleving van dat niveau is. Alle druppels vormen één oceaan. Mijn boeddhistische leraar zegt dat we in een gedegenereerde tijd leven.

De psycholoog zei dat hij het uit gaat zoeken en op dit onderwerp promoveren.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk