Altijd als ik onder de douche sta en mijn haar was denk ik aan Karel Knip. Nee, ik ben niet van de mannenliefde. Karel Knip- ik weet niet of de man nog leeft en actief is als schrijver, schreef indertijd in de Nieuwe Rotterdamse Courant (NRC), waar ik een abonnement op had, over allerlei kwesties die het mensdom wijzer maakten, ook op het gebied van huishoudelijke kwesties. Hij kreeg er nogal de ruimte voor in de krant, herinner ik me.

Op een dag las ik van zijn hand een artikel over het wassen van het haar. Knip stelde dat veel mensen de shampoo uit hun haar verwijderden door met de handen het haar te masseren terwijl de douchekop erop gericht stond . Knip stelde dat daarmee het kind met het badwater werd weggegooid omdat de geschoonde haren door de massage met de handen door de haardos, de cellen die vet produceerden werden geactiveerd en het wassen dus geen resultaat had. Het was beter, stelde Knip, om de shampoo met een douchesproeier weg te spoelen. En de gewassen haren niet met de handen aan te raken.

Op een dag was Karel Knip vertrokken bij de NRC en zegde ik mijn abonnement op.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 266 – de tweehonderdenzesenzestigste dag – haarwassen

  1. G.J. Smeets schreef:

    Wetenschapsjournalist Karel Knip is tot op de dag van vandaag werkzaam bij NRC en heeft er nog steeds zijn wekelijkse rubriek.