In de misbruikzaken binnen het boeddhisme valt mij op dat de periodes waarbinnen die plaatsvinden lang zijn. Slachtoffers zijn blijkbaar niet in staat om na een eerste geval van misbruik de leraar en/of de boeddhistische organisatie te verlaten. Er een eind aan te maken. De Nederlandse Cecile maakte deze week bekend dat zij in een periode van vijf, zes jaar drie keer seksueel misbruikt is door haar leraar, geslagen en vernederd. In andere gevallen ging het soms om tientallen jaren.

Slachtoffers die ik zelf sprak maakten ook melding van een lange periode van seksueel misbruik, voordat ze de stap waagden om te breken met de dader. Naast het feitelijke misbruik is er de schaamte dat ze niet in staat bleken om direct- na de eerste keer, een eind te maken aan dit gedrag door op te stappen en de misdragingen openbaar te maken. Ook aan partners, familie, vrienden, de mede-slachtoffers. Statistisch gezien moeten er nog vele slachtoffers meer zijn die nu nog zwijgen en de schaamte nog niet voorbij zijn. Het lijkt mij een hel. Ook waarin de overlevenden verkeren.

In rapporten over seksueel wangedrag binnen het boeddhisme wordt melding gemaakt van zelfmoorden of pogingen daartoe van slachtoffers. Ik ken geen gevallen van boeddhistische leraren die seksueel wangedrag pleegden en een eind aan hun leven maakten. Als hun wandaden bekend worden trekken ze zich terug en gaan in langdurige retraite. En zeggen het zo niet bedoeld te hebben.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen.

 

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk