Wilt u mij vertellen in welk hotel u vannacht heeft geslapen, vroeg de Amerikaanse senator aan oprichter en hoogste baas Mark Zuckerberg van Facebook. Nee, dat wil ik niet, zei Zuckerberg, na enig nadenken. De topman moest zich gisteren in het Amerikaanse congres verantwoorden voor het laten stelen van tientallen miljoenen persoonlijke gegevens van gebruikers van Facebook.
Facebook is delen, maar Zuckerberg wil zelfs de naam van het hotel waar hij die nacht verbleef niet bekend maken. In dat opzicht is hij niet van delen. Misschien wel helemaal niet. Zijn bedrijf heeft een beurswaarde van vele tientallen miljarden dollars, met advertenties die over de ruggen van de Facebookgebruikers vergaard zijn. Er worden miljardenclaims verwacht van mensen en organisaties die dachten dat de privacybescherming bij Facebook in goede handen was. Maar een Brits bedrijf wist met een eenvoudig truukje de persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers buit te maken en te verhandelen. En Facebook weet niet wat er nog meer rondslingert.
Ik had veel verwacht van het verhoor van Zuckerberg door de Amerikaanse senaat. Maar hij werd met fluwelen handschoenen aangepakt. Daaruit blijkt de rangorde, Facebook heeft meer invloed dan een regering, een senaat. Dus het wachten is nu op een daad van de gebruikers zelf. Lubach heeft onlangs opgeroepen Facebook de rug toe te keren. Anderen zeggen de bezoekjes aan de site drastisch te verminderen. Zelf rep en schrijf ik al jaren over Facebook, roep lezers op direct bij dit medium te vertrekken, zoals ikzelf geruime tijd geleden deed. Facebook is niet pluis. Facebook vult de zakken, over de ruggen van de gebruikers. Ik zal de dag begroeten als Zuckerberg de deur van zijn kantoor achter zich dicht moet trekken omdat de boedel failliet is.
Los van het gedrag van Facebook: ik begrijp werkelijk niet dat mensen hun foto’s en intieme informatie in het publiek willen delen. Als je aan mensen vraagt op wie ze gestemd hebben bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, zeggen ze dat dat vertrouwelijk is. Maar hun hele hebben en houwen wordt vrijwel onbeperkt gedeeld, wereldwijd. Boeven en werkgevers kijken mee. Inlichtingendiensten slaan de gegevens op. Kinderfoto’s verdwijnen naar pornosites.
Facebook past in een gedegenereerde tijd, en het wordt alleen maar erger. Het is aan ons, mensen, om het tij te keren.
Moedig voorwaarts!
Daishin zegt
Een kleine aanvulling. Whatsapp is ook van facebook en gebruikt ook je gegevens/foto’s.
Het beste alternatief is Signal. Alleen een probleem is dat andere gebruikers ook over moeten stappen naar Signal, anders heb je er niks aan.
Helena zegt
Daishin
Zou je iets meer kunnen vertellen over Signaal?
HH
Daishin zegt
Je kan het ipv whatsapp gebruiken. Alleen moeten anderen waarmee je communiceert de app van signal ook op de telefoon hebben.
Cynthia wilke zegt
Ik beschouw mezelf als weetgierig aagje… Niet het ‘weten’ van de gebaande paden maar juist mijn eigen opvatting van het werkelijkheidsbeeld dat ik schep probeer ik te doorgronden.
Daarbij is FB voor mij een hele belangrijke tool! Via fb voedt ik mij met alternatieve opinies, complottheorieën, quotes van new age goeroes,etc. Zo heeft fb een grote bijdrage geleverd aan mijn keuze om mij niet te laten behandelen voor kanker met chemotherapie en radiotherapie. Alle beschikbare literatuur over dat thema was nooit zo voor handen geweest als ik fb niet had gehad.
Ook laat ik me graag aan het denken zetten en inspireren door de posts van mijn ‘fb-vrienden’. Ik kan dan weer een gezouten mening poneren wat mij het gevoel geeft ‘zelfbewust’ te zijn!
En dan kan ik mij natuurlijk ook nog bekeken voelen en gemanipuleerd door mijnheer Zuckerberg met al zijn algoritmes en diefstal van persoonlijke informatie… maar is dat niet waar het in dit leven om gaat?: Referentiepunten ankeren waartegen je je werkelijkheid projecteert?!
Ik ben een groot fan!!!
Loes Flendrie zegt
Prettig en leesbaar stukje Cynthia.
Léon zegt
“…Maar een Brits bedrijf wist met een eenvoudig truukje de persoonlijke gegevens van tientallen Facebookgebruikers buit te maken en te verhandelen….”
Waren het er echt maar tientallen?
Joop Ha Hoek zegt
Ik was de miljoenen vergeten, nu toegevoegd. Dank.
MartinIsove zegt
Hi All im rookie here. Good art! Thx! Love your stories!
Michel Ball zegt
Ik stem al veertig jaar PVDA. Dat mag iedereen weten.
Zuckerberg verdient de Nobelprijs voor de Vrede !
Heeft U goed geluisterd dinsdagavond ?
Facebook heeft in Myanmar handenvol werk
om zijn pagina’s te zuiveren van haatteksten
van Boeddhisten aan het adres van Moslims.
Er is een hetze tegen Facebook aan de gang.
Het valt me tegen dat BD daar aan meedoet.
Léon zegt
Hetze, hetze…
Heel veel mensen (waaronder denkelijk ook de schrijver van dit stukje) hebben al vele jaren een grondige afkeer van het Facebook gedrag. En nu blijkt dat dat niet geheel onterecht was.
nic_schrijver zegt
Hier een tegengeluid om juist op Facebook te blijven.
(de link naar deze reactie is verwijderd, spreek voor jezelf)
redactie BD.