Binnenkort wordt er het mes in gezet, het kan niet anders. De ficus heb ik klein gekocht toen ik pas in de Bunker woonde en het er niet zo goed naar de zin had omdat ik nog moest wennen aan mijn nieuwe omgeving na mijn vertrek uit het buitenland. De nieuwe plant troostte me maar groeide ook snel en is nu bijna net zo lang als ik ben: een meter negenentachtig. In de Bunker is het altijd tropisch warm en de ficus staat ook vlak bij het raam en krijgt elke week een halve fles water en soms een beetje mest zodat de bladeren zich blijven ontvouwen en de plant het plafond dreigt te raken.

Vandaar dat ik besloten heb de ficus te toppen. Mijn moeder deed dat vroeger ook en stopte de wond af- waar het rubber uitdroop, met en prop watten. Haar ficussen ontwikkelden daarop zijtakken. Dat was leuk om te zien. Hoe het met mijn ficus zal gaan weet ik niet. Ik vraag me ook af hoe de plant zal reageren als ik er het mes in zet om de groei te stoppen. Is er pijn, verdriet? Bij de plant. Ik heb al moeite met het scheuren of snijden van een krop sla. Het is vooral mijn idee dat een ficus getopt moet worden. De plant vraagt er niet om. Gaat een ficus zijwaarts groeien als het plafond bereikt wordt? Wie weet er raad?

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Het jaar 2018 – de elfde dag – ficusonthoofding

 1. Hendrik van Doesburg schreef:

  Beste Joop,

  Als Ficus-ervaringsdeskundige zag ik de mijn van Tante Titia gekregen Ficus het plafond bereiken. De nieuwe loten en luchtwortels zochten houvast terwijl de bladeren zich in hoog tempo ontwikkelden. Net als jij nu zag ik in er iets mee te moeten doen, een keertje… Ficus was stilletjes topzwaar geworden en viel, uiteraard diep in de nacht, met een enorme klap op mijn bed.
  Meteen een mes gepakt en er voldoende afgesneden om Ficus weer overeind te houden. Een paar van de loten met matig succes gestekt en bij een verhuizing de oorspronkelijke plant in de groenbak gepoot; het mooie was er ondanks goede verzorging helemaal af. Zelfs de bladeren werden regelmatig afgesponst, Ficus heeft een mooi leven gehad en dat is nu voorbij.

  Dus: snoeien, of laten groeien met houvast aan het plafond voor dat verrassende oerwoudeffect.

  met groene groet,

  Hendrik

  • Joop Ha Hoek schreef:

   Helaas is het een atypische ficus, zonder luchtwortels, recht als een staaf staal, groen-witte bladeren, mooi en vol in blad. Ik zin op een oplossing.

 2. andré de nys schreef:

  hoi daar
  er zijn veel verschillende soorten ficus
  als het gaat over ficus benjamina ( met de
  vele kleine groene blaadjes ) die kan wel
  wat hebben.

  deze sterke plant wordt veel in burelen geplaatst
  hier thuis staan er twee, die jaarlijks een
  snoeibeurt krijgen , net zoals de ligusterhaag
  in de tuin

  op die manier blijft de plant compact
  en ze blijven het goed doen

  de vraag is ; hoe zit het met planten-ethiek ?
  Over dieren-ethiek ( in de slachthuizen )
  daar is al wel een consensus over,
  maar planten-ethiek ????

  daar is het laatste woord nog niet over gezegd ,
  vrees ik

 3. Stiltespinster schreef:

  Hij is nu bijna net zo lang als jij? Oeps, je gaat toch ook niet je eigen kop(hoofd) toppen? Gewoon de natuur zijn gang laten gaan, mee laten groeien met de bestaande mogelijkheden, misschien wel het HOEKje om tot hij plots omvalt, gelijk het lot van de mens.