De oorlog in Oekraïne lijkt de zich ontwikkelende klimaatramp naar de achtergrond te dringen. Dat laat het cabaret duo Lize van Olden en Anna Hermanns niet gebeuren. In een wervelende show vol humor en vervreemding houden ze ons bij de les. Vorm en inhoud van deze sprankelende, dynamische cabaretvoorstelling schetsen een verontrustend beeld over de global warming.
De voorstelling brengt ons naar surrealistische scenes van een beslist niet ondenkbare werkelijkheid in het jaar 2040. Utrecht aan zee. Aankleding van zowel de actrices als het toneelbeeld pakken vanaf de eerste seconde de volle aandacht. Wat een energie spat er uit het spel. Tegelijkertijd halen teksten en interacties tussen actrices en toeschouwers je uit je comfortzone. Dat is zo te merken een belangrijke bedoeling van dit theater. Niet wegkijken. Maar blijven beseffen dat de zich voltrekkende klimaatramp geen grapje is. Waarbij Lize van Olden en Anna Hermanns er in slagen een goede balans te bewaren tussen moralisme en relativerende humor.
We mogen lachen, we moeten lachen. Om de hilarische kronkels waarin Lize van Olden en Anna Hermanns hun verhaal verpakken. Zo zitten reclameboodschappen voor het behandelen van eco-depressies vol spitsvondigheden. Het begrip ecocide wordt hierbij neergezet als een methode om jezelf definitief te bevrijden van een eco-depressie. De reclameboodschappen houden de op consumptie gerichte mens een spiegel voor. Ze zijn zonder meer geweldig goed en geweldig leuk.
Wil je via cabaret niet alleen maar lachen, maar ook door elkaar geschud worden dan is deze voorstelling ‘FCKD’ van OLDENHERMANNS een aanrader. Een aanrader ook om de voorstelling een plek te geven op bijeenkomsten en sessies die het onderwerp klimaatramp op de agenda hebben. Galgenhumor kan het bewustzijn en de wil tot weloverwogen handelen scherpen.
De voorstelling op 30 maart in het Zuidplein theater is de start van een tournee langs verschillende theaters. Zie hiervoor: https://www.ntk.nl/voorstelling/oldenhermanns-fckd
Wulf zegt
‘De oorlog in Oekraïne lijkt de zich ontwikkelende klimaatramp naar de achtergrond te dringen’? Je zou ook kunnen stellen dat er eerst een oorlog en onzekerheden voor de russische gas en olie leveranties nodig zijn om de thermostaten lager te gaan zetten en minder kilometers te gaan rijden. Klimaat verandering willen we niet als crisis zien, oorlog en duur gas wel. Nu pas gaan in de overheidsgebouwen de thermostaat wel 2 graden lager en wordt er geadviseerd dat ook in onze woningen te doen. Nu het onze portemonnee raakt. Eindelijk minder uitstoot?