Paris Photo, 13-16 november. Solotentoonstelling Antwerpen, t/m 3 augustus
IN-DEPENDANCE by IBASHO presenteert van 13 tot en met 16 november het werk van Patrick Waterhouse op de 28ste editie van Paris Photo. In het historische Grand Palais toont de galerie een selectie uit zijn serie Restricted Images, gemaakt in samenwerking met de Warlpiri uit Centraal-Australië. Het is de eerste keer dat de Britse kunstenaar vertegenwoordigd is op de grootste fotografiebeurs ter wereld. Waterhouse is alle dagen aanwezig in de booth, waar een signeersessie zal plaatsvinden.
De solotentoonstelling Restricted Images van Patrick Waterhouse is momenteel te zien bij de Antwerpse gallery IN-DEPENDANCE by IBASHO aan de Waalsekaai. Op 3 augustus is Waterhouse zelf aanwezig tijdens de finissage, die plaatsvindt van 14:00 tot 18:00 uur. Vanaf 15:00 uur zijn er een artist talk, een signeersessie van zijn kunstboek en de vertoning van twee films. Making Revisions gaat over de samenwerking van Waterhouse met lokale Warlpiri-gemeenschappen in Centraal-Australië, die de inspiratie waren voor het werk. In The True Story wordt het eerste contact van Europa met Australië verteld vanuit het perspectief van de Warlpiri, beginnend met de reis die kapitein Cook in 1770 maakte.
De Restricted Images-serie is een samenwerking tussen Waterhouse en het Warlukurlangu Art Centre. De werken zijn vervaardigd in Yuendumu en Nyirripi, afgelegen inheemse Aboriginal-gemeenschappen in Centraal-Australië.
Culturele impact
In 1899 schreven Francis J. Gillen en W. Baldwin Spencer het spraakmakende boek The Native Tribes of Central Australia, een sensatie in Europa, over Aboriginal-stammen die in de buurt van Alice Springs woonden. De Aboriginals waren op dat moment nog niet bekend met het medium fotografie en de culturele impact van hun werk op deze gemeenschap werd door de auteurs dan ook onderschat, bijvoorbeeld wat betreft de gevoeligheid rondom het portretteren van heilige locaties en overleden personen. Hoewel de afbeeldingen in het boek een nieuwe standaard zetten voor antropologische fotografie, was er dan ook veel kritiek. Sindsdien is er veel veranderd en is er een groeiend bewustzijn rondom de erfenis van het kolonialisme. Fotografie is bij Aboriginals aan banden gelegd en er wordt over het algemeen sensitiever omgegaan met historische beelden en culturele gevoeligheid.
Representatie
Met deze complexe achtergrond als basis maakte Patrick Waterhouse foto’s bij de Warlpiri, wat mogelijk was doordat hij zich vijf jaar lang onderdompelde in deze gemeenschap. Na de prints in Engeland afgedrukt te hebben, keerde hij terug naar Centraal-Australië en nodigde hij lokale kunstenaars uit om zijn afbeeldingen ‘restricted’ te maken met behulp van traditionele stippen. Hiermee wil Waterhouse de controle teruggeven aan een groep die dat in het verleden was ontnomen. Het resulteerde in een oeuvre bestaande uit unieke stukken van handgeschilderde foto’s, litho’s en vlaggen. Restricted Images laat zien hoe ideeën over representatie onderhevig zijn aan verandering. Wie het beeld controleert, kan de geschiedenis bepalen.
De Britse kunstenaar Patrick Waterhouse (1981) onderzoekt de steeds weer veranderende blik op het verleden. Door verschillende technieken in te zetten en te spelen met narratieven, zet hij de spotlights op hoe onze historie sterk afhangt van het perspectief dat je inzet. Zijn werk is internationaal tentoongesteld in onder andere FotoMuseum (Antwerpen), Kunsthal (Rotterdam), The Guggenheim Museum (Bilbao) en de National Gallery of Art (Washington D.C.). Zijn werk bevindt zich in grote openbare- en privé collecties, waaronder Museum of Modern Art (San Francisco), Centre Pompidou (Parijs), The Photographers’ Gallery (Londen) en The International Center of Photography (New York).
Waalsekaai 59, 2000 Antwerpen
in-dependancegallery.com
Grand Palais, avenue Winston-Churchill, 75008 Parijs, Frankrijk
Geef een reactie