20 reacties op zwart

 1. Dolma schreef:

  Ik ken zo iemand. Als zij zwart zegt moet iedereen dat. Andersom idem. Dat gaat naar tirannie en ruzie. Praten valt er dan niet want zij zegt, dat moet dus gedaan wezen. Dat zijn onleefbare mensen.

 2. Kay schreef:

  Steeds meer opbouw van spanningen, in individueel en collectief, zorgt voor veel ellende. Zwart-wit is niet de oorzaak. Oorzaak van spanningen is het willen veranderen van zwart in wit, en wit in zwart.

  • kees moerbeek schreef:

   Kay, kun je uitleggen wat je hiermee bedoelt? Het is nogal cryptisch, dat is niet hetzelfde als wijs of verstandig.

 3. bart schreef:

  50 shades of grey

  • Kay schreef:

   Tussen zwart en wit zijn niet alleen allerlei schakeringen grijs maar ook talloze kleuren.

   • Sjoerd schreef:

    Zwart is helaas geen kleur en werkelijk wit bevat alle kleurtemperaturen.

    Gelukkig bestaan er geen mensen die werkelijk wit zijn en ook geen mensen die werkelijk zwart zijn.
    Het gaat allemaal om nuances, zelfs bij albino’s.

    Dat is het aardige waar je met je neus op wordt gedrukt als je portretten en / of naaktmodellen schildert.
    Niemand is gelijk van bouw, vorm, kleur en persoonlijkheid.
    En toch zijn we allemaal mensen, hebben wij allemaal liefdevolle aandacht nodig en gaan wij allemaal kapot als we haten en onszelf daardoor laten verblinden en beangstigen.

    • kees moerbeek schreef:

     Ik wil niet overdrijven, maar heel heel misschien is het wel een voorrecht om mens te zijn. ‘Ga het ze maar vertellen’ en ‘tel je zegeningen’ is nogal een opgave :-( Je ontmoet vijandigheid. Velen hebben zich immers laten aanpraten dat ze zondig zijn, slecht en dat ze er eigenlijk niet mogen zijn en verzonnen overleveringen moeten volgen en dode profeten. In en in triest en welk opperwezen die van ‘ons’ houdt wil dit in vredesnaam?

     Vergeet de christelijke rimram. Een heel mooie versie, bijna zo als die van Leonard Cohen. https://www.youtube.com/watch?v=PBo-n_17XU0

     • Sjoerd schreef:

      Hallo Kees, voor zover ik het kan overzien heeft iedere religie en / of levensovertuiging formeel ongeveer dezelfde uitsluitende en mechanismen om de ‘gelovigen’ als groep of cultuur of volk te onderscheiden en onderlinge samenhang te bewerkstelligen.

      Dit is eigen aan primaten en zeker aan de mens lijkt mij.
      Gelukkig zijn er ook altijd weer individuen die zich in autonome persoonlijke ontwikkeling ons voorhouden ons op een soort 8- voudig pad af te stemmen in ons leven.

     • kees moerbeek schreef:

      Sjoerd 18:29

      Trots om echt mens te zijn en geen mislukte god of een slaaf van de een of andere verzonnen godheid of profeet en voor deze of gene te moorden waarvoor dieren zich zelfs zouden schamen, als ze mens zouden zijn of nu al. Weest als Sisyphus! https://www.youtube.com/watch?v=OVQznzyE3BM

      Heb geen angst om te ontwaken :-) https://www.youtube.com/watch?v=IM0im3V8HlU

      Helpt dit, Sjoerd? :-)

     • Sjoerd schreef:

      Kees: :-)!

     • Gea schreef:

      Dag Kees,
      Uw intentie zal zeker goed zijn, dat voorop gesteld. Maar uw woorden hebben mij toch ook op een bepaalde manier geraakt.Zelf ervaar ik moeite om de woorden te vinden, maar wil graag wel een poging doen. Als mens ben ik zoals eenieder van ons geboren. En ben door de plek en gezin waar ik in geboren ben, geworteld binnen een bepaalde spiritualiteit binnen het christendom.Binnen dit christendom ervaar ik voldoende ruimte om te mogen zijn wie ik ten diepste ben en hierbinnen mijn eigen weg te mogen/kunnen volgen. Zoveel ruimte dat ik tegelijkertijd de zenweg (voor zover dit als weg beschouwd kan worden) aan het volgen ben. Ik volg en voel mij door het volgen van deze weg dan ook sterk verbonden met het zenboeddhisme. Hiermee gelijk aangevend dat ook het Boeddhisme verschillende scholen of spiritualiteiten kent. Uw opmerking “vergeet de christelijk rimram” in een boeddhistisch dagblad doet naar mijn bescheiden mening geen recht aan de enorme pluriformiteit binnen het christendom. Uw woorden schrijft u niet in een dagblad wat een christelijke lezersgroep als doelgroep heeft, want dan zou ik uw woorden als zeer relevante feedback kunnen beschouwen, maar u schrijft ze juist in het boeddhisch dagblad. Hierdoor werken de woorden voor mij eerder als “een ergens tegen af zetten”. Uw woorden zijn voor mij door de ervaren ungenuanceerdheid te hard verwoord en dat wilde ik in deze poging u toch als feedback meegeven.
      Gea

   • kees moerbeek schreef:

    Sinds wanneer zijn er allerlei kleuren tussen zwart en wit, Kay?

    • kees moerbeek schreef:

     Gea 19 juli 10:35

     Gea, ik heb helemaal niet zo de neiging om me af te zetten tegen mijn rk achtergrond, integendeel, ik koester veel aspecten ervan.

     Bescheidenheid zou menig christen sieren in plaats van anderen te beleren. Dat heb ik overigens geleerd tijdens mijn rk opvoeding :-)

     • kees moerbeek schreef:

      Gea, je bericht viel verkeerd. Ik zal je uitleggen waarom.

      Kortgeleden heb ik een artikel afgerond over U Dhammaloka, een Ierse boeddhistische monnik (van katholieke afkomst) die zich inzette voor de overleving van het boeddhisme in het door de Britten gekoloniseerde Birma. Olcott deed hetzelfde in Sri Lanka.

      Ook maakte ik een artikel af over boeddhisme in Vietnam, waarin de tweede helft jaren 50, begin jaren 60 de katholieke president het christendom probeerde op te leggen aan de boeddhistische bevolking. Het gevolg daarvan is bekend en dat is onder andere geloofsonvrijheid.

      Misschien begrijp je nu beter dat ik het niet fijn vind beleerd te worden, terwijl ik als zennie mijn afkomst weet te waarderen. Anderen met een rk of christelijke achtergrond kozen voor andere tradities.

      Het ligt gevoelig, Gea, ook voor afvalligen :-) ‘Wie is het die anderen afvallig noemt?’

      Als toegift van een ouwe man :-) https://www.youtube.com/watch?v=If7qRwIkOyI&list=RDIf7qRwIkOyI#t=14

     • nic schrijver schreef:

      Kees,
      ” Wat gij Wilt dat u niet geschied doe dat ook een ander niet”
      Bekend ?
      Beleren en beleerd worden.
      ” Sinds wanneer zijn er allerlei kleuren tussen zwart en wit, Kay?”
      Hoe komt dit op je over ?
      Haha..
      In gassho,
      Nic

 4. Djana Mileta schreef:

  Regen-boog !

 5. de redactie schreef:

  De redactie roept iedereen die hier reageert op om:

  te twijfelen over het nut van reageren
  reacties alleen te plaatsen als ze betrekking hebben op het erboven geplaatste artikel
  kort, helder en bondig te reageren
  niet te reageren om anderen terecht te wijzen
  uw meningen over andere mensen voor u te houden
  uw mening over de meningen van andere mensen met gepaste beschaving te uiten

Menu