Op zondag 17 augustus hadden Nederlandse mannen tussen de 18 en 50 jaar hun maximale zoutinname voor een heel jaar bereikt. Dat betekent dat zij in minder dan acht maanden tijd al door hun jaarlijkse ‘zouthoeveelheid’ heen zijn, terwijl er nog ruim vier maanden op de kalender staan tot het einde van het jaar.
Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat mannen in deze leeftijdsgroep gemiddeld 8,0 gram zout per dag eten. Dat is 60% meer dan de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gestelde bovengrens van 5,0 gram. Ook de adviezen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum, die maximaal 6,0 gram zout per dag voorschrijven, worden door deze groep ruimschoots overschreden. Gemiddeld komt 6,8 gram van de zoutinname uit bewerkte voedingsmiddelen, 1,2 gram wordt thuis via het zoutvaatje toegevoegd.
“De cijfers liegen er nog altijd niet om: veel voedingsmiddelen zijn nog altijd simpelweg te zout. Vrijblijvende afspraken werken niet. Alleen harde, wettelijk bindende regels kunnen de zoutinname in Nederland écht terugdringen,” zegt Frank Lindner, campagneleider bij foodwatch.
Zout is onmisbaar voor ons lichaam, maar te veel ervan schaadt de gezondheid. Overmatige inname verhoogt het risico op hoge bloeddruk, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Ook draagt een te hoge zoutconsumptie bij aan maagkanker, nierschade en botontkalking.
Het overgrote deel van ons zout krijgen we ongemerkt binnen via voedingsmiddelen, vaak zwaar bewerkt. Maar liefst 87% van het dagelijks geconsumeerde zout is al aan voedsel toegevoegd door de industrie voordat het op het bord ligt. Een online onderzoek door de voedselwaakhond naar productlabels laat zien dat instant noedels die in Nederlandse supermarkten en online webshops worden verkocht heel erg veel zout kunnen bevatten. De top-5 instant noedels met het hoogste zoutgehalte bevatten gemiddeld 7,5 gram zout per portie, ofwel 150% van de dagelijks maximale aanbevolen hoeveelheid volgens de WHO. In een pakje of potje instant noedels zit gemiddeld dus al anderhalf keer je volledige daglimiet aan zout. Als je de meest zoute instant noedels eet, dan heb je zelfs al het maximale zout op voor bijna twee dagen!
Met Zoutmaxdag vraagt foodwatch aandacht voor deze stille gezondheidscrisis. De organisatie roept net als bij de vorige edities van Zoutmaxdag op tot directe invoering van wettelijke maximumwaarden voor zout in voedingsmiddelen. Geen plannen voor over een paar jaar, maar concrete, afdwingbare regels die nú ingaan. Zoutmaxdag onderstreept hoe urgent het is om het roer radicaal om te gooien.
Geef een reactie