China waarschuwde India afgelopen vrijdag om zich niet te bemoeien met Tibet-gerelateerde zaken nadat een Indiase minister de uitspraak van de Dalai Lama steunde dat zijn opvolger moet worden gekozen door een Tibetaanse non-profit groep, waarmee hij stappen van China om zijn opvolging te sturen afwees.
‘Niemand heeft het recht zich ermee te bemoeien of te beslissen wie de opvolger van de Dalai Lama wordt’, zei Kiren Rijiju, de Indiase minister voor Minderhedenzaken. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken drong er bij India op aan om voorzichtig te zijn met woorden en daden. ‘We hopen dat India de zeer gevoelige aard van Tibet-gerelateerde kwesties volledig zal begrijpen en de anti-Chinese separatistische aard van de 14e Dalai Lama zal erkennen,’ zei woordvoerder Mao Ning. De woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken, Shri Randhir Jaiswal, gaf later op vrijdag een verklaring uit waarin hij zei: ‘De Indiase regering neemt geen standpunt in en spreekt zich niet uit over zaken met betrekking tot geloof en religieuze praktijken’.
De Dalai Lama, die in 1959 naar India vluchtte, verklaarde woensdag dat hij na zijn dood zou worden gereïncarneerd als de volgende spirituele leider en dat alleen de Gaden Phodrang Trust bevoegd zou zijn om zijn opvolger aan te wijzen. Beijing houdt vol dat het het recht heeft om de opvolger van de Dalai Lama goed te keuren.
De Interparlementaire Alliantie voor China (IPAC) zei in een verklaring: ‘Het proces van reïncarnatie is voor Tibetaanse boeddhisten een heilige traditie. Elke poging van de CCP om zich te mengen in deze spirituele aangelegenheid is een onaanvaardbare schending van de vrijheid van godsdienst en moet snel worden veroordeeld door de internationale gemeenschap.’
Penpa Tsering, voorzitter van de Tibetaanse regering in ballingschap, sprak met verslaggevers in Dharamsala aan het einde van de driedaagse conferentie van Tibetaanse religieuze leiders, waar de Dalai Lama zijn opvolgingsplannen bevestigde. ‘Als China dit op welke manier dan ook probeert te gebruiken, zullen we het niet erkennen. Ook in de toekomst zullen we geen van China’s keuzes accepteren.’
Geef een reactie