Amsterdam krijgt een Voedselpark. Na vier jaar dromen, plannen, actievoeren en samenwerken is het eindelijk zover: Amsterdam krijgt nu de kans om een alternatieve visie te ontwikkelen. De gemeente Amsterdam heeft het plan voor locatie N5 in de Lutkemeerpolder geselecteerd als winnaar van de tender. Dat betekent dat er op deze historische plek daadwerkelijk ruimte komt, 9,5 hectare, voor een voedselpark van en voor d.
Wat begon als een burgerinitiatief, gedragen door duizenden betrokken Amsterdammers, stadsboeren, kunstenaars, koks, wetenschappers en buurtbewoners, groeit nu uit tot een concrete plek waar agro-ecologie, voedselsoevereiniteit, natuurinclusieve landbouw en gemeenschapseigendom samenkomen.
Na jarenlange strijd tegen verdozing van het landschap en de vernietiging van vruchtbare grond, is dit een overwinning voor iedereen die gelooft dat grond een publieke waarde is, geen handelswaar.
De organisatie is trots dat ze deze tender heeft gewonnen met een coöperatief voorstel, gedragen door veertien stadslandbouw/voedselinitiatieven en kleine maatschappelijke organisaties die kiezen voor samenwerking boven concurrentie. Deze uitkomst laat zien dat het mogelijk is om als collectief van burgers en ondernemers een professioneel, haalbaar én maatschappelijk relevant alternatief te bieden voor conventionele gebiedsontwikkeling.
De deelnemers gaan nu samen bouwen aan een plek waar je met je voeten in de klei en je hoofd in de toekomst staat. Een voedselpark waar biodiversiteit bloeit, jonge boeren kunnen leren en ondernemen, en Amsterdammers weer in contact komen met wat hen voedt.
Voedselpark Amsterdam ontstond in 2021 als alternatief plan voor de bouw van distributiecentra in de Lutkemeer, de laatste vruchtbare landbouwgrond in Amsterdam. 25.000 burgers en talrijke organisaties hebben zich achter dit initiatief geschaard. Een crowdfunding in 2022 bracht bijna een half miljoen euro op aan donaties en toezeggingen. In 2024 werd Voedselpark Amsterdam officieel een stichting. De brede steun voor een agro-ecologische landschapspark in de Lutkemeerpolder weerspiegelt een verlangen onder Amsterdammers naar meer verbinding met hun voedsel, hun leefomgeving en elkaar. Het burgerinitiatief is een actieve beweging waarin gemeenschapsvorming centraal staat.
Geef een reactie