Wereldwijd wordt de Nakba (Arabisch voor “catastrofe”) herdacht op 15 mei, de dag na de Israëlische Onafhankelijkheidsdag. Deze dag markeert voor veel Palestijnen het verlies van hun thuisland in 1948, toen zo’n 700.000 Palestijnen werden verdreven of vluchtten tijdens de oprichting van de staat Israël en er meer dan 500 Palestijnse dorpen werden vernietigd.
De Verenigde Naties erkenden in 2023 voor het eerst officieel de Nakba met een herdenking in het VN-hoofdkwartier, ook in 2024 werd daar de Nakba herdacht. Ook in Amsterdam herdenken organisaties de Nakba, met een bijeenkomst die volgens de organisatoren ruimte biedt voor erkenning, rouw en solidariteit, midden in de stad waar verhalen van ontheemding en verzet elkaar raken.
De herdenking wordt georganiseerd door de Dominicuskerk, Stichting Argan, Kairos-Sabeel en het SeSi Community Center. Zij slaan de handen ineen om in Amsterdam ruimte te maken voor erkenning, rouw en solidariteit, stellen de organisatoren.
De bijeenkomst biedt niet alleen ruimte voor herinnering en verdriet, maar volgens de organisatoren ook voor bezinning en handelingsperspectief. Veel Nederlanders met een migratieachtergrond voelen zich in de steek gelaten door een samenleving die niet met hen mee rouwt en waarin weinig kennis bestaat over de historische context van de bezetting van Palestina.
“We staan stil bij het leed van toen en nu,” zegt theoloog en medeorganisator Janneke Stegeman. “Met deze bijeenkomst willen we mensen en organisaties handelingsperspectief geven. In Nederland moeten we in conclaaf over onze houding. We vragen aan culturele en academische instellingen om bij te dragen aan een nieuw fundament waarop we als land rechtvaardiger kunnen kijken naar de bezetting van Palestina en de onderdrukking van Palestijnen.”
De herdenking start om 16:30 uur in de Dominicuskerk (Spuistraat 14) en bevat bijdragen van onder anderen:
- Jan Pronk – oud-minister en pleitbezorger voor mondiale rechtvaardigheid
- Omar Barghouti – medeoprichter van de BDS-beweging (bijdrage via livestream)
- Amal Helles – journalist uit Gaza, bekend van haar verslaggeving voor The Times
- Sinan Çankaya – cultureel antropoloog en auteur van Galmende geschiedenissen
- Janneke Stegeman – theoloog en publiek denker
- Muzikale en artistieke bijdragen van Qusai Naim, Lev Avitan en Alaa Minawi
De bijeenkomst in de kerk wordt gemodereerd door journalist en auteur Naeeda Aurangzeb. Om 19:15 loopt het publiek gezamenlijk naar de Dam, waar ze aansluit bij een solidariteitsbijeenkomst ter gelegenheid van de Nakba-herdenking.
Deze bijeenkomst op de Dam wordt georganiseerd door andere solidariteitsgroepen en biedt ruimte voor publieke toespraken en Palestijnse stemmen. Samen met hen wordt de herdenking voortgezet met bijdragen van:
- Joyce Man (Amnesty International)
- Esther van der Most (Stichting Plant een Olijfboom)
- Nicole Hollenberg (BDS Nederland)
- Sami, Rasha Hilwi en Alaa Minawi (Palestijnse stemmen)
Geef een reactie