Het boeddhistische Bhutan is momenteel de laatste natie die Tibet aanduidt als ‘Xizang’. Tibetaanse politici en voorstanders dringen er bij Bhutan op aan te stoppen met het gebruik van deze door Beijing gepromote term, die volgens hen bijdraagt aan de inspanningen van China om de Tibetaanse identiteit uit te wissen.
In een verklaring van 17 maart gebruikte het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel van Bhutan de term ‘Xizang’ om te verwijzen naar de Tibetaanse Autonome Regio, een door de Chinese regering ontworpen administratieve regio die slechts een deel vormt van de grotere regio die Tibetanen ‘Groot-Tibet’ noemen.
De verklaring van Bhutan – die betrekking had op een tweedaagse culturele voorstelling van Tibetaanse artiesten op 18 en 19 maart in het Royal Institute of Management in de Bhutaanse hoofdstad Thimphu – verwees ook naar de Tibetaanse artiesten als een ‘Chinese culturele groep’ en de voorstelling zelf als een ‘Chinese culturele voorstelling’.
Uitwissen
Tibetaanse leiders en activisten zeggen dat dit soort taal alleen maar dient om de bredere campagne van Peking te bevorderen om de historische en culturele identiteit van Tibet uit te wissen. In 2023 nam China de term formeel over in al zijn officiële documenten om naar Tibet te verwijzen.
Het regeringsbeleid van China in Tibet is simpelweg ‘culturele genocide’, aldus Lobsang Yangtso, coördinator van Tibet Advocacy Alliance – India. ‘Als een land dat zich inzet voor democratie en de rechtsstaat, hebben de taalkeuzes van de Bhutanese regering belangrijke implicaties, en het gebruik van de term ‘Xizang’ verergert China’s culturele genocide,’ zei ze.
Op 25 maart bezorgden Tibetaanse activisten, waaronder Yangtso, een oproepbrief bij de Bhutanese ambassade in New Delhi, India. De brief was gericht aan de minister van Buitenlandse Zaken van Bhutan, Lyonpo D.N. Dhungyel, en ondertekend door een coalitie van 144 Tibetaanse ondersteuningsorganisaties.
Patroon
De Tibetaanse regering in ballingschap, het Centraal Tibetaans Bestuur, in Dharamsala, India, reageerde ook. ‘Vriendelijke uitingen van culturele voorstellingen markeerden het begin van de Chinese invasie in Tibet en ik zie soortgelijke patronen in Bhutan’, zei CTA-woordvoerder Tenzin Lekshay. ‘We moeten voorzichtig blijven en we willen de regering vragen om af te zien van het gebruik van termen als Xizang.’
Het gebruik van de ‘Xizang’ is geleidelijk doorgesijpeld in internationale mediaberichten, verklaringen van verschillende regeringen en zelfs in musea. Nepal, Pakistan en Vietnam hebben in het recente verleden allemaal officiële verklaringen uitgegeven waarin ze de door China gepromote term gebruikten.
Geef een reactie