Voor de boeddhistische sangha’s en organisaties in Groot Brittannië is juni actiemaand. De Buddhist Action Month (BAM) of met een andere titel de Bodhisattva Action Month.
Met de BAM geven sangha’s uitdrukking aan hun zorg voor onze planeet, mensen en andere wezens die hier leven. De organisatoren: ‘Het is een maand gewijd aan een verdere bewustwording, delen en bespreken van onze bezorgdheid, hoop en idealen, en het nemen van enkele concrete stappen om onze visie uit te dragen en het helpen creëren van een betere maatschappij door actief bezig te zijn.’
Vorig jaar namen rond de vijfentwintig westerse boeddhistische centra en organisaties aan de BAM deel, grotendeels in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en op het vasteland van Europa. Het streven is om dit jaar het evenement nog meer internationaal te laten worden en het Bodhisattva-ideaal uit te dragen. Opstaan van het kussen. Er is een enorm scala aan mogelijkheden, van het bijeen brengen van mensen en evenementen in de boeddhistische centra of het laten registreren als een Fair Trade-tempel.
Het thema voor BAM 2016 is community, bruggen bouwen, het delen van zorgen en het slechten van barrières, vanuit een cultuur van moed en onverschrokkenheid. Maar ook opbouw, versterking of uitbreiding van vriendschappen binnen lokale sangha’s, met andere tradities of het aangaan van contacten met andere religieuze en sociale groepen. De organisatie: ‘Om de boeddhistische wetenschapper Joanna Macy te parafraseren – het grootste gevaar van onze tijd is niet een nucleaire oorlog, klimaatverandering of de armoede onder meer dan de helft van de wereldbevolking, maar de verharding van ons hart.’
BAM is NBO
BAM, nu al weer de vijfde jaargang, is een initiatief van de Network of Buddhist Organisations UK (NBO) en is opgerichte in 1993 met de oorspronkelijke bedoeling het bevorderen van vriendschap en dialoog tussen boeddhisten in het Verenigd Koninkrijk, het bevorderen van samenwerking in aangelegenheden van gemeenschappelijk belang met boeddhistische en gelijkgestemde organisaties, zoals de Europese Boeddhistische Unie en het Inter Faith netwerk in het Verenigd Koninkrijk.
De NBO is een liefdadigheidsinstelling die volledig afhankelijk is van de inzet van vrijwilligers. De organisatie stelt zich neutraal op en is niet gericht op het winnen van zieltjes. Zij staat voor het welzijn van de boeddhistische gemeenschappen en dat van de totale Britse samenleving. De vrijwilligers hebben hun eigen tradities en praktijk die hun gedrag inspireren en motiveren.
In de afgelopen dertig jaar is er een breed scala aan tradities in het Verenigd Koninkrijk ontstaan en begint het boeddhisme zich te nestelen in de Britse cultuur. Naast tradities met wortels in Azië zijn er ook westerse boeddhistische bewegingen ontstaan. Het boeddhisme behoort in het VK tot de zes grote religies en wordt onderwezen op scholen. Boeddhistische aalmoezeniers werken in ziekenhuizen, gevangenissen, hoger onderwijsinstellingen en andere maatschappelijke instanties.
De NBO wil een nationaal, niet-confessioneel lichaam zijn waar deze ontwikkelingen worden vorm gegeven en behartigd. Aangezien deze ontwikkelingen van invloed zijn op alle Britse boeddhistische gemeenschappen, is het essentieel dat boeddhisten van alle achtergronden samenwerken, vindt de organisatie. De toekomstige invloed van boeddhisme op de Britse samenleving hangt af van beslissingen die boeddhistische gemeenschappen vandaag maken, zegt de NBO.
De organisatie wordt regelmatig geraadpleegd door de Britse regering voor een boeddhistische visie op onderwerpen variërend van orgaandonatie tot immigratieprocedures. Maar de NBO stelt vasthoudend dat er niet een dergelijke algemene boeddhistische visie is omdat zij zich niet de vertegenwoordiger van alle Britse boeddhisten ziet.