• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – voor de boeddhistische eter

B’eter – voor de boeddhistische eter

31 augustus 2012 door Jessica Hummel

Vanaf vandaag heeft het Boeddhistisch Dagblad een eigen kook/eetrubriek. Om de twee weken een aflevering, met verhaal en recepten. Koken vanuit een boeddhistische achtergrond, in een Nederlandse keuken.

stengeltjes paksoiU zult zich misschien afvragen of er eigenlijk een Nederlands boeddhistische keuken bestaat. Nog niet, is het antwoord. Maar we kunnen er iets aan doen. In de landen waar een groot deel van de bevolking boeddhist is bestaat er een boeddhistische variant van de nationale keuken. Dus waarom niet bij ons. Aangezien ons land veel boeddhistische stromingen en groepen rijk is kunnen we al veel buitenlandse kanten op. Maar het mooiste is natuurlijk om het te doen met wat hier is, en wat nu is. Seizoensgroenten. Compassie in de keuken, dus weinig tot geen vlees. Mindfull koken, dus geen nadruk op snel klaar recepten maar liever eens wat langer stilstaan bij de producten waarmee je bezig bent. Het zoeken in hoe je het doet en dát je het doet, en niet waarmee je het doet. Geen dure apparaten en buitennissige ingrediënten. En geen verspilling, dus ook aan restverwerking wordt gedaan. Alle groenten zijn evenwaardig, er wordt over persoonlijke afkerigheid heen gestapt en er zijn suggesties voor het gebruik van andere gelijkwaardige ingrediënten. Er wordt niet gedaan aan muggenzifterij, er wordt eerder met handjes en snufjes gewerkt dan met afgewogen grammetjes. Ook omdat je hier en nu soms aan een wat andere balans in zoet en zuur behoefte hebt.
Er is genoeg om mee aan de slag te kunnen. Het grootste punt wordt nog om tweewekelijks met een mooi menu te komen. Input is welkom. En een aardige verzameling recepten die maag en geest een voldaan gevoel geven is het doel.
Om meteen goed te beginnen een heerlijke soep, die met wat broodjes erbij een fijne maaltijd vormt.

Pindasoep

pindasoep

 

 

 

 

1 liter water en 3 groentenbouillontabletten (of 1 liter verse soep)
1 grote ui
3 flinke tenen knoflook
1 struik paksoi
300 gr tofu of 1 gepeld hardgekookt ei per persoon
1 eetlepel olie
250 ml kokosmelk (ook verkrijgbaar onder de naam santen)
300 gr pindakaas
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels tomatenketchup
1 1/2 tl. sambal (meer als je van scherp houdt!)

Zet het water met de bouillontabletten er in op middelhoog vuur, het komt terwijl je begint met de verdere voorbereidingen aan de kook. Als je kiest voor hardgekookte eieren in plaats van tofu is dit ook een mooi moment om de eieren te gaan koken.
Pel en snipper de ui. Knoflook schoonmaken en fijnhakken. Was de paksoi, snij het groen in stukken en het wit in kleinere stukjes. Snij de tofu in blokjes.
Verhit de olie in een (soep)pan en fruit hierin op middelhoog vuur en heel rustig scheppend de ui, knoflook en (eventueel) de tofu tot ze goudbruin zijn.
Voeg hieraan de inmiddels kokende bouillon en de kokosmelk aan toe, breng alles samen opnieuw aan de kook.
Neem 4 soeplepels van  het kokende vocht, doe ze in een kom, voeg de pindakaas toe en roer die los met het vocht. Giet het allemaal terug in de soep en roer die goed door. Laat ‘m 5 minuten zachtjes doorkoken.
Breng de soep op smaak met de ketjap, ketchup en sambal. Voeg het wit van de paksoi toe en laat dat een minuut meekoken. Voeg daarna ook het groen van de paksoi toe, en laat de soep nog een minuutje doorkoken.
Als je hebt gekozen voor een hardgekookt ei in plaats van tofu, leg dan een ei in de soepkom van iedere eter en schep de soep er overheen.

Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Al het eten op de foto's is ook werkelijk opgegeten.

B'eter - keuken voor de Boeddhistische eter

Categorie: Achtergronden, B'eter, Nieuws Tags: 2012, B'eter, boeddhistisch dagblad, Jessica Hummel, kookrubriek, printbatch2, recepten

Lees ook:

  1. B’eter – voor de boeddhistische eter
  2. B’eter – Venkel
  3. B’eter – bloemkool
  4. B’eter – Bietjes

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Joop Hoek zegt

    31 augustus 2012 om 18:04

    In mei van dit jaar kwam de eerste editie van het BD uit, met verhalen over het bezoek van de Dalai Lama aan het Belgische Huy. Sindsdien hebben we al meer dan driehonderd artikelen geplaatst. Zelf gemaakt, door onze vaste schrijversploeg vervaardigd. Nieuws uit Nederland en België en uit andere media overgenomen berichten uit verre landen. We begonnen in een periode dat de komkommers tot in de hemel groeiden. We kwamen leuke mensen tegen, maar ook oplichters, criminelen en charlatans. Het maakte ons blij en verdrietig. We leren het boeddhisme, en de werking van de menselijke geest, van binnenuit kennen. Giftige pijlen? We zijn ze tegen gekomen. Liefde, het is er. We leren elke dag dat het boeddhisme niet heilig is, dat het boeddhisme bestaat uit gewone mensen. Dat de leer soms haaks staat op de praktijk. En sinds vandaag is de boeddhistische keuken van onze eindredacteur Jessica Hummel open. Geniet van haar gerechten en vertel het door. Geluk gaat door de maag, in dit geval. Moge iedereen gelukkig zijn, met name jij.

    Joop Ha Hoek, hoofdredacteur BD.

  2. Connie Franssen zegt

    1 september 2012 om 10:06

    Hoera! Een kookrubriek. Ik ben er blij mee!

  3. Jana zegt

    24 mei 2013 om 09:54

    Heerlijk recept, gisteren klaargemaakt en met het hele gezin van gesmuld (nou ja, mijn puberzoon vroeg na 2 dagen B’eter koken “mam, wanneer eten we weer eens normáál”:-). Ik heb de tofu van tevoren gemarineerd met ketjap en oosterse kruiden (er bestaat ook al zoiets als gekruide tofu blokjes, die zijn ook best lekker), en één bouillonblokje minder gebruikt. Verder heb ik wat tuinkruiden meegekookt (o.a. lavas) en in plaats van pindakaas zelf een zakje pinda’s gepureerd met wat water (pindakaas bevat vaak allerlei ongewenste toevoegingen). Tip: voor het opdienen besprenkelen met een beetje citroensap. De kinderen hebben er nog wat gebakken uitjes overheen gestrooid voor een lekkere gevarieerde bite.
    Bedankt voor dit heerlijke recept.

Primaire Sidebar

Door:

Jessica Hummel

redactie 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 19 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 20 augustus 2025
    The wild orchid of the heart
  • 22 augustus 2025
    Boeddhistische retraite - Hoe het hart ontwaakt
  • 23 augustus 2025
    Mindfulness: de zachte leraar, die elk gevoel transformeert
  • 26 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 28 augustus 2025
    Introductie workshop ‘Leven vanuit Vrijheid’
  • 30 augustus 2025
    Open Dag Nyingma Centrum Nederland
  • 31 augustus 2025
    Open Dag - Maitreya Amsterdam
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 230 – vergankelijkheid
    • De cel in voor het zwaaien met een Palestijnse vlag? Deze wet maakt het mogelijk
    • De spiegel in de chip 5 – Hoe AI ons terugbrengt naar binnen
    • Menno – pre-closure
    • Carnisse grienden – Alles van waarde is niet altijd weerloos

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.