Elk jaar vieren de leden van de Fo Guang Shan He Hua Tempel aan de Zeedijk in Amsterdam de verjaardag van de Boeddha op de Nieuwmarkt in de hoofdstad. Vandaag gebeurde dat in een zonovergoten Amsterdam. Duizenden mensen waren getuige van het feest.
De verjaardag wordt in Azië meestal in de maand mei gevierd, wanneer de eerste volle maan zichtbaar is in de vierde maand van de Chinese Maan Kalender. Deze dag gaat gepaard met gezamenlijke maaltijden, parades van muzikanten, dansers, boten en draken.
Een ritueel dat daarbij hoort in Azië is het wassen van de Boeddha. Volgens de boeddhistische legende staat Boeddha na zijn geboorte rechtop, waarna hij zeven stappen neemt en het volgende spreekt: “Ik, alleen ben de Wereld Hooggeëerde.” Hij wijst daarbij met één hand omhoog en met de andere hand omlaag, om aan te geven dat hij hemel en aarde zal verenigen. De zeven stappen staan voor Noord, Zuid, Oost, West, Boven, Beneden en Hier. Mahayana boeddhisten interpreteren de zin als “Ik, alleen ben de Wereld Hooggeëerde”. “Ik” staat voor alle levende wezens in ruimte en tijd. Daarmee bedoelt men, iedereen. Het ritueel van “Het wassen van de baby Boeddha” herdenkt dit moment.
De viering in Amsterdam is mogelijk door de belangeloze medewerking van een groot aantal vrijwilligers. Het publiek maakte op deze zonnige dag kennis met een draken/leeuwendans, een optocht en een flink aantal kraampjes met lekkernijen en informatie over het feest en de tempel. De dag begon al vroeg voor de deelnemers en organisatoren van het feest. Met onder meer het sjouwen van de spullen voor de kraampjes en de ceremoniële stukken voor het altaar. In de tempel zelf worden kinderen, vrouwen en mannen klaargemaakt voor de optocht waarmee het programma begint.
De parade begint vanaf de tempel en loopt na de zegening van een aantal bekende horeca gelegenheden richting de Nieuwmarkt om deel te nemen aan de ceremonie. Daar aangekomen geven de draken en leeuwendansers een demonstratie voordat de Boeddha’s Light International Association van de Fo Guang Shan He Hua Tempel de Buddha Day 2014, de viering van Boeddha’s verjaardag, officieel opent. Spiritueel omarmd door het muziekstuk, de bekende mantra binnen het boeddhisme, Om Mani Padme Hum wanen de toeschouwers zich in een andere wereld.
Voorzitter André Kalden van de Boeddhistische Unie Nederland behoorde tot de eregasten op deze feestelijke dag. In een korte toespraak sprak hij zijn waardering uit voor de diepgewortelde Chinese boeddhistische traditie. Kalden: ‘Als voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland wil ik u als Chinese Sangha ook dit jaar van harte danken voor uw inzet om de boeddhistische leer vanuit Chinese wortels in Nederland vorm te geven. Die wortels gaan terug tot de eerste eeuw van onze jaartelling toen de Boeddha Dharma vanuit India China bereikte.
In Nederland wortelt het boeddhisme nog geen 100 jaar en worteling in onze maatschappij vindt pas enkele decennia plaats. Een verschil van bijna 2000 jaar met Chan, het Chinees Boeddhisme. Wij kunnen dus veel van uw diep gewortelde traditie leren. We zijn u als BUN dan ook dankbaar voor het feit dat u de diamant die de Chinese boeddhistische traditie is, in Amsterdam en daarbuiten laat glanzen. Door giften, door inzet van vrijwilligers en door te participeren in de activiteiten die vanuit de tempel worden georganiseerd. Een tempel die voor velen als een Lotus zuiverheid aan de Wallen biedt. Dank ook aan de jongeren onder u die de waarde erkennen van de traditie die uw voorvaderen tot leidraad in het leven was, en die zich – niet alleen vandaag, maar gedurende het hele jaar – actief inzetten om zowel de Chinese cultuur als de Dharma van waarde voor anderen te laten zijn.’
Rinus Laban was door de leiding van de Chinese tempel uitgenodigd vanwege zijn werk voor het boeddhistisch archief in oprichting, dat door de Chinese boeddhistische gemeenschap zeer wordt gewaardeerd.