Linor Abargil, een Joodse ex-schoonheidskoningin uit Israël en de islamitische arts Qanta Ahmed uit Groot-Brittannië hekelden vorige week woensdag tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, het seksuele geweld van Hamas en het stilzwijgen van feministische groepen.
Beide vrouwen namen deel aan een groepsdiscussie op de bijeenkomst. Het door Israël georganiseerde evenement had als titel “Women at the Forefront of the Global Peace and Security Agenda”. Abargil, nu advocate, vrouwenrechtenactiviste en moeder van vier kinderen, beschreef hoe ze als tiener enkele weken voor de Miss World-verkiezing van 1998, die ze won, werd verkracht, hoe ze in contact kwam met vrouwenrechtengroepen over de hele wereld en het stilzwijgen dat ze van die organisaties ondervond na het seksuele geweld van Hamas tijdens de bloedbaden van 7 oktober in het zuiden van Israël.
Abargil: ‘Op 7 oktober waren we getuige van de meest gruwelijke bloedbaden gruweldaden verkrachting verminking van het ergste menselijke gedrag uitgevoerd door de terroristische organisatie Hamas. Ik wendde me tot al mijn collega’s en vrienden over de hele wereld en tot de belangrijkste vrouwenrechtenorganisatie om deze verschrikkelijke gebeurtenis aan de kaak te stellen, in de overtuiging dat zij hun stem zouden verheffen en deze afschuwelijke gebeurtenis zouden veroordelen.
En wat heb ik ontdekt? Dat er sprake is van discriminatie en dat geweld tegen de ene vrouw niet gelijk staat aan geweld tegen de andere, zoals in dit geval in Israël. Hun stilzwijgen, apathie en vergetelheid schokten me diep. Ze hadden zelfs het lef om bewijs te vragen, terwijl het allemaal te zien was. Meer bewijs is niet nodig, het is allemaal te zien.
En er zijn nog steeds meisjes die elke dag verkracht en misbruikt worden. Iedereen die zich hier niet tegen uitspreekt is stilzwijgend medeplichtig aan seksueel geweld tegen alle vrouwen, niet alleen Israëlische vrouwen. Voor het eerst voel ik me echt alleen. Ik had altijd het gevoel dat ik als slachtoffer steun had, dat iemand achter me stond. En nu sta ik hier in Davos met dat lege gevoel van alleen zijn.’
Getuige
Dr. Qanta Ahmed bezocht Israël na de aanvallen van 7 oktober. ‘Ik voelde me gedwongen om getuige te zijn van de gebeurtenissen kort na 7 oktober in mijn hoedanigheid als arts en als moslim die de acties van het islamitisch jihadisme veroordeelt, dat is hoe Hamas volgens mij handelde. En het werk van een dokter is over het algemeen luisteren naar een patiënt en hem gezelschap houden, zelfs als we geen behandelingsmogelijkheden hebben, en dat getuigenis afleggen belangrijk is voor ons om te doen als mensen, of we nu moslim, joods of christelijk zijn.’
Uitroeien
Ahmed benadrukte dat ‘deze ideologieën in de radicale islam allemaal gaan over het uitroeien van ‘de ander ‘, inclusief de christelijke vrouwen in Qaraqosh, in Nineveh, in Irak, kerken verbranden, vrouwen, meisjes [en] baby’s uitroeien. ‘Ze discrimineren niet in hun haat, hoewel het antisemitisme dat ik heb gezien eliminationistisch en genocidaal is.’ Ahmed voegde eraan toe dat ze een bezoek bracht aan het Nationaal Forensisch Centrum in Israël ‘om te kijken naar de overblijfselen van mensen die aan dit genocidale geweld waren onderworpen, toen een moslimkoningin vroeg of er echt bewijs was dat kinderen en vrouwen op deze manier waren omgekomen,’ verwijzend naar de Jordaanse koningin Rania.
De koningin zei tegen CNN dat de slachting ‘niet onafhankelijk is geverifieerd’. Ahmed zei tegen Abargil: ‘Zoveel Israëlische politieagenten, rechercheurs, soldaten, artsen en forensische specialisten vertelden me dat het nog barbaarser was dan het geweld, dat het ontkend werd en dat er zo veel doden waren gevallen. Daarom is jouw stem extreem belangrijk en sta ik achter je, niet omdat ik een moslim ben die zich inzet om de radicale islam af te breken, maar als mens en jij bent mijn medemens en ik zal achter je staan.’
De ware omvang van de verkrachtingen zal misschien nooit bekend worden, omdat de meeste slachtoffers en getuigen werden gedood. Minstens 1.200 mensen werden afgeslacht tijdens de aanvallen van Hamas op Israëlische gemeenschappen in de buurt van de grens met Gaza op 7 oktober. Verschillende vrouwelijke gijzelaars die tijdens een staakt-het-vuren in november werden vrijgelaten, beschreven dat ze seksueel werden misbruikt tijdens hun gevangenschap.