Wat is Yoga? Er zijn vele omschrijvingen in omloop. Hieronder een aantal in alfabetische volgorde:
A.C.Bhaktivedanta Swami Prabhupada: Elke methode waarmee men de geest en de zinnen kan beteugelen en de ziel in contact brengen met het Opperwezen (is Yoga ).
Anand Aadhar: (Yoga is) de wetenschap van de vereniging van het individuele bewustzijn met het hogere of verruimde bewustzijn.
Bhagavad Gita: (Yoga is) in het bovenzinnelijke gevestigd geraken door de activiteiten van de geest te beteugelen en alle stoffelijke begeerten te verstoken.
Cultureel woordenboek: (Yoga is de) aanduiding van de weg tot het heil en in het bijzonder de weg waarlangs een mens zich, via onthouding en meditatieve oefening, op de diepste kern van het bestaan leert concentreren. Leer en methode vloeien voort uit het Hindoeïsme en Boeddhisme. (noot: ik denk dat het laatste precies andersom is).
Deepak Chopra: Yoga is de wetenschap van leven in evenwicht, een pad voor het volledig ontplooien van jouw unieke mogelijkheden. Yoga stelt mensen die leven in onze moderne technische wereld in staat verbonden te blijven met hun natuurlijke oorsprong.
Kernerman Dictionaries: (Yoga is de) leer uit India die zegt hoe je met meditatie, ademhalingsoefeningen en concentratie je lichaam en geest kunt ontspannen.
Patanjali: Yoga is het stilzetten van de wervelingen van het denken.
Hieronder volgt een klein overzicht van Yogavormen en -stijlen die er anno 2020 zoal zijn: De volgende Yogavormen zijn niet direct aan een bepaalde school of leraar te koppelen:
Abhyasa Yoga: Voortdurend herhalen van bepaalde yogaoefeningen; constante oefening. Abhyasa-yoga is eigenlijk géén aparte vorm van Yoga, maar slaat op zowel Karma Yoga als Bhakti Yoga als op alle andere vormen van Yoga. Abhyasa-yoga houdt in dat je elk dagelijks handelen tot oefening maakt, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds als je weer naar bed gaat, met inbegrip van alle triviale handelingen die je gedurende de gehele dag verricht, dus van brood smeren tot naar de WC gaan, en van een deur openen tot iemand groeten op straat. Iedere activiteit kun je richten op het ervaren van éénheid, wanneer je de activiteit uitvoert op een wijze die verbindt in plaats van scheiding teweeg brengt. Soms is dat nauwelijks voorstelbaar, maar het is nooit onmogelijk. En wanneer je het vergeet of verzuimt: opnieuw beginnen.
Bhakti Yoga: Klassieke tak van yoga gericht op devotie, liefde voor – en toewijding aan God of het goddelijke, onder meer uit te drukken in offers, rituelen , ceremoniën en liederen.
Boeddhistische Yoga: Yoga die erop is gericht anderen in het ervaren te laten delen. Het gaat dan voornamelijk om Bhakti-; Karma-; en Jnana Yoga in combinatie met de ‘Bodhisattva geloften’. De Bodhisattva geloften omvat 4 elementen:
1) ‘Hoe talloos de levende wezens ook zijn, ik beloof ze alle te bevrijden’
2) ‘Hoe onpeilbaar de oorzaak van lijden ook is, ik beloof die geheel te verwijderen’
3) ‘Hoe talloos de poortloze poorten ook zijn, ik beloof ze binnen te gaan’ en
4) ‘Hoe oneindig het pad van ontwaken ook is, ik ga daarvan de belichaming aan’.
Deze geloften lijken bij een oppervlakkige kennismaking onmogelijk te realiseren, maar ze zijn NIET onmogelijk. Zeker niet vanuit de hypothese dat alles één is. Dan houdt het bevrijden van jezelf namelijk in dat je daardoor ook alle levende wezens bevrijd.
Hatha Yoga: Yoga van harmoniseren en in balans brengen van de maan- en zonne-energie (‘ha’ en ‘tha’), onder meer door lichaamshoudingen (asana’s), en ademoefeningen (pranayama). Ha en Tha zijn fysieke) energiestromen. Vergelijk het maar met yin en yang; positief en negatief; lichaam en geest etc. Het doel is beheersen van lichaam en geest; door (schijnbare) polariteiten te ver-één-igen.
Jnana Yoga: Wijsheids-Yoga; de Yoga van direct inzicht; de Yoga van kennis en wetenschap, gericht op zelfrealisatie door (zelf)onderzoek langs de weg van logisch denken en waardenvrij redeneren. Het Nederlands kent geen gelijkwaardig woord voor jñāna. Er hoort ook ‘intuïtie’ bij; en ‘ervaring’. Jñāna Yoga leidt naar direct inzicht; naar een doorleefd intuïtief weten, en naar een eclectisc kennen. Jnana Yoga is de meest filosofische vorm van Yoga die er is.
Karma Yoga: Klassieke tak van yoga gericht op het zonder gehechtheid of eigenbelang verrichten van alle handelingen (alle doen en laten) waardoor de door karma in stand gehouden cyclus van dood en wedergeboorte doorbroken wordt. Karma heeft hier de betekenis van: handeling of daad die iemand uit vrije wil verricht en die daardoor invloed heeft op diens toekomst. De WET van Karma wordt ook wel de wet van oorzaak en gevolg genoemd.
Nada-yoga: Yoga van klank en muziek, mantra’s, chanten. Kerngedachte hierachter is dat alles in de werkelijkheid op een of andere manier in trilling is, vibreert, en dat daarom bepaalde klanken helpen het ervaren van éénheid te bereiken.
Raja Yoga: “Koninklijke Yoga” gebaseerd op de Yoga-sutra’s van Patanjali; de Hatha Yoga Pradipika van Svatmarama, de Siva Samhitha en de Gheranda Samhitha. Raja yoga is onderverdeeld in acht verschillende geledingen (asthanga): yama; niyama; asana; pranayama; pratyahara; dharana; dhyana en samadhi.
Tantra yoga: Yoga van Tantra. Dit noemen sommigen ook wel eens de yoga van de seks. Die hebben daar dus niks van begrepen. Bij Tantra gaat het om levensenergie in de breedste zin des woords. En levensenergie kom je tegen in alles wat leeft! Inderdaad óók in jezelf én in partners, maar dat is slechts één aspect. Hoe verhoud jij je tot jezelf, je partner(s) en de rest ofwel alles wat leeft (inclusief dus dieren, bomen, “bloemetjes en bijtjes”, muggen en kroos? Het leeft allemaal en is allemaal één!