Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk bestudeerden het verband tussen religieuze gezindheid en het risico op overlijden als gevolg van ernstig acuut respiratoir syndroom coronavirus 2 (SARS-CoV-2) in Engeland en Wales. Hun studie getiteld “Religious affiliiliation and the risk of COVID 19 related mortality; a retrospective analysis of variation in pre and post lockdown risk by religious group in England and Wales” werd gepubliceerd in de pre-publicatie site medRxiv*.
Onderzoekers onder leiding van Charlotte Hannah Gaughan van het Office for National Statistics, Newport, UK, schrijven dat er verschillende sociaaleconomische en gedragsfactoren zijn geweest die in verband zijn gebracht met het risico van sterfgevallen als gevolg van COVID-19 veroorzaakt door SARS CoV2. Sommige van deze factoren zijn in verband gebracht met lockdowns die hebben voorkomen dat mensen zich verzamelen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar bezorgdheid geuit over het feit dat religieuze praktijken en bijeenkomsten “kunnen bijdragen aan de verspreiding van COVID 19”. De auteurs schrijven dat het risico van overdracht wordt verhoogd met “gemeenschappelijke religieuze gebeden en grote opkomst bij religieuze bijeenkomsten en festivals” die de kans op gemeenschapsoverdracht verhogen. De auteurs schrijven dat “verschillende studies hebben aangetoond dat uitbraken wereldwijd zijn terug te voeren op gebedscentra en religieuze ceremonies”.
Het Verenigd Koninkrijk heeft bij wet van 23 maart 2020 het houden van religieuze bijeenkomsten verboden om de verspreiding van COVID-19 binnen de gemeenschap te voorkomen. De auteurs van deze studie wilden nagaan of het risico op COVID-19 sterfgevallen in Engeland en Wales voor en na dergelijke lockdown maatregelen een verschil lieten zien.
De overlijdensakten werden gebruikt om het risico op overlijden onder personen op te sporen. Er waren in totaal 36.726 COVID-doden, zo merkten ze op. In totaal werden negen religieuze groepen geïdentificeerd, “Geen religie, christelijk, boeddhistisch, hindoeïstisch, joods, moslim, sikh, elke andere religie, of religie niet vermeld”. De resultaten van het onderzoek toonden een duidelijk verband aan tussen religieuze gezindheid en het risico op sterfte als gevolg van COVID-19.
Vergeleken met christenen hadden alle andere religieuze groepen een verhoogd overlijdensrisico door COVID-19. De auteurs schreven: “Voor zowel mannen als vrouwen hadden Joden, Moslims, Hindoes, Sikhs en boeddhisten meer leeftijdsgebonden sterfgevallen als gevolg van COVID 19 dan voor christenen”.
Lees hier het volledige Engelstalige artikel over dit onderzoek https://www.news-medical.net/news/20201007/Religion-and-risk-of-COVID-19-in-UK.aspx