De Prinsjesdagviering gisteren in Den Haag had als thema ‘Geloof in vrijheid en vrede – draag je eigen steentje bij’. Misschien meer dan ooit kunnen regering, parlement en burgers inspiratie gebruiken om in deze ongekende crisis gericht te blijven op een solidaire, rechtvaardige en duurzame samenleving waarin vrijheden gewaarborgd zijn. Traditiegetrouw wonen leden van het kabinet, het parlement en het Haagse College de viering bij.
Onderdeel van de bijeenkomst zijn filmpjes waarin mensen vanuit de tien deelnemende religies en levensbeschouwingen vertellen hoe hun levensovertuiging hen inspireert om concreet gestalte te geven aan vrede en vrijheid.
Namens het boeddhisme in Nederland sprak Jan Veenendaal op video een tekst in. Zijn visie op ‘Geloof in vrijheid en vrede’ is hier te zien en te beluisteren.
Voor een overzicht van alle vertegenwoordigers van godsdienstige, religieuze en humanistische stromingen in Nederland zie hier
Henk Molenaar zegt
“Namens het boeddhisme in Nederland sprak Jan Veenendaal”
Wie is Jan Veenendaal? Nog nooit van gehoord. Hoe kan Jan Veenendaal namens “het boeddhisme in Nederland” spreken? Wie heeft hem uitgekozen, welke richting vertegenwoordigd hij? Heeft hij enige autoriteit, is het een bevoegde (niet zelf benoemde)leraar of wellicht een wetenschapper in de juiste richting? Geen idee. Maar de overheid dirigeert graag de religie in Nederland en zal met groot gemak elk mak schaap voor zijn karretje spannen. En het mak schaap blaat blij want zij/hij heeft aandacht van de hoge dames/heren. Hoezo scheiding van kerk en staat? De naïviteit van de Nederlandse boeddhist lijkt veel hoger dan gemiddeld. De sluwheid van de Nederlandse overheid, die vaak op veel (internationale) vlakken ontbreekt, is hier wel aanwezig.
Joop Ha Hoek zegt
Wat een vragen. Jan Veenendaal werkt als vrijwilliger in het Nederlandse gevangeniswezen en begeleidt gedetineerden op hun weg naar een toekomst. Hij sprak namens het Nederlands boeddhisme (als boeddhist) over geen vrijheid waar hij als vrijwilliger mee te maken heeft. Opgesloten zijn. Niet jij en ik. Waarom moet iemand enige autoriteit hebben, waarom wil je weten welke richting hij vertegenwoordigt. Aandacht voor de hoge dames en heren? Veenendaal is geen hotemetoot of daaraan verwant. Hij huldigt het principe: vraag niet wat de mensheid voor jou kan doen maar wat jij kan doen voor de mensheid. Heb je overigens zijn lezing gehoord, daar rep je met geen woord over. Als boeddhisten zijn we allemaal vertegenwoordigers van het boeddhisme.