Vanaf zaterdag 12 mei 2018 publiceert Hans van Willenswaard in het Boeddhistisch Dagblad een serie artikelen over de groei van het boeddhisme in Nederland. Hij doet dat mede naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de stichting Vrienden van het Boeddhisme, dat eind vorig jaar werd gevierd. Boeddhistisch nestor Jacques den Boer schreef over het ontstaan van het Tulpenboeddhisme, zoals de Dalai Lama dat noemde, in het verleden een aantal artikelen en speciaal voor het jubileum vatte hij de groei nog eens samen in een recent artikel waarmee we de serie van Hans beginnen. Deze serie is er een uit drie.
Hans plaatst zijn observaties over het boeddhisme in een maatschappelijk kader dat laat zien hoe Nederland in allerlei opzichten vernieuwde en veranderde.
Nederland kent een boeiende geschiedenis waar het gaat om het ontstaan van het boeddhisme in dit lage land. Wie waren de pioniers en waar speelde zich dat boeddhistische leven af? Hans van Willenswaard deed vanuit zijn eigen waarneming onderzoek naar het ontluikende boeddhisme vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij speelde – meestal in de zijlijn – een kritische rol in de wordingsgeschiedenis van – de unieke boeddhistisch wereld in Nederland.
In het eerste deel van de serie ‘Het mysterie van de zwarte tulp’ doet Hans in tien afleveringen verslag van zijn ervaringen en werpt hij een blik op de toekomst van het tulpenboeddhisme. Van Willenswaard – hij kreeg de naam Vimala Vijjo – nam in 1979 toevlucht tot de Boeddha, dharma en sangha. Zijn eerste baan na een opleiding in cultureel werk bracht hem begin jaren zeventig in het Amsterdamse Fantasio, waar hij een rol speelde bij de omvorming tot ‘meditatiecentrum De Kosmos’. Zo kwam hij op het spoor van vipassanameditatie. In 1990 ontmoette hij Sulak Sivaraksa, Thailand, de oprichter van het International Network of Engaged Buddhists (INEB).
In deze serie stelt Hans zich de welhaast onmogelijk taak om stapsgewijs een formule voor een toekomstig tulpenboeddhisme te onthullen. Hij doet deze poging met een flinke dosis zelfspot, want niemand is het nog gelukt de legendarische zwarte tulp te kweken. Met zijn serie wil hij een nieuwe impuls geven aan de discussie over de toekomst van het boeddhisme.
Hans woont met zijn vrouw in Thailand waar zij samen een sociale onderneming begonnen: uitgeverij met eigen boekwinkel; projecten op het gebied van biologische landbouw en, onder andere, een jaarlijkse ‘Right Livelihood summer school’ https://wellbeingsummer.wordpress.com/
Na meer dan 15 jaar hebben Hans en Wallapa het management overgedragen aan jonge ondernemers en zijn opnieuw ‘voor zichzelf’ begonnen. Vanuit zijn medewerking aan INEB in Azië zoekt Hans naar nieuwe ingangen voor een eigentijds westers boeddhisme.
kees moerbeek zegt
In het Magazine van de Vrienden van het Boeddhisme van begin juni 2018 verschijnt een artikel van Hans van Willenswaard geheten De zwarte tulp. Hij schreef naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de Vrienden een uitgebreid relaas. Dit artikel, een keuze eruit, gaat over het meditatiecentrum De Kosmos dat in 1969 geopend werd. Overigens wordt in het Magazine ook aandacht besteed aan het eerste World’s Parliament of Religions in Chicago 1893 en de vervolging van het boeddhisme in Japan in het begin van de Meiji-periode, de snelle modernisering van het land in de 19de eeuw, onder druk van het kolonialisme. Graag nog enige tijd geduld.