Van 3 tot en met 9 maart 2025 vond de achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats. Het was uiteraard beter geweest als ik daar twee weken eerder over had bericht, dan had je als lezer de kans gehad om mee te doen. Sorry. Zo heb ik ook de Week van de Peulvrucht te laat ontdekt (10 tot 16 februari 2025). Ik blijf maar achter de feiten aan lopen. Aan de andere kant: in menig ‘boeddhistische’ keuken is het elke week van het jaar Week Zonder Vlees & Zuivel en tevens ook Week van de Peulvrucht, want die is, in al haar gedaanten – van sojamelk tot hummus en van tofu tot falafel – ideaal om de vlees en zuivel te vervangen. Voorafgaand aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel verschijnt elk jaar een magazine met recepten en daarnaast ook interessante weetjes over eten. De 2025 editie van dit magazine kun je hier downloaden: Kickstart magazine – Week Zonder Vlees & Zuivel.
Ik deel hier het recept voor Comfort bowl met quinoa. Alleen de quinoa bleek onvindbaar dus het werd een comfort bowl met couscous. Met rijst of noedels kan uiteraard ook.
Ingrediënten voor 4 personen
- ½ komkommer, in halve maantjes
- 400 g pompoen, in blokjes
- 300 g boerenkool, fijngesneden
- 300 g quinoa, rijst, couscous of noedels
- 100 g hummus
- Scheutje olijfolie
- Zout en peper
- 3 tomaten, in blokjes
- 1 rode ui, gesnipperd
- het sap van ½ citroen,
- 15 g platte peterselie, fijngesneden
- Nog een scheutje olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 °C. Hussel ondertussen in een kom de pompoenblokjes met wat olijfolie en zout en peper en verdeel ze over een bakplaat. Rooster de pompoen 15 minuten in de oven, voeg dan de boerenkool toe, schep het goed door en bak nog 15 minuten mee. Bereid de quinoa, rijst, couscous of noedels volgens de instructies op de verpakking.
Meng tomaten, ui, citroensap, peterselie en olijfolie voor een “mini salade” in een kom. Proef en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de quinoa (couscous, rijst of noedels) over de kommen en verdeel hier vervolgens de komkommer, pompoen, boerenkool, mini salade en hummus over. Serveer direct.
Wij serveerden overigens de salade apart. De volgende dag mengde ik de koude overgebleven couscous wel met wat citroensap, olijfolie en peterselie alvorens de restjes boerenkool en pompoen met de hummus erbij te serveren.
Geef een reactie