Uitrustend na een lange dag blootsvoets door het Thaise platteland te hebben gelopen, zit de Vietnamese monnik Thich Minh Tue op een matje onder een boom en sprak in stilte over het doel – en de logistiek – van zijn 2.700 kilometer lange pelgrimstocht naar India.
“Ik wil Boeddha dankbaar zijn, die mij en anderen het pad van leren heeft getoond,” vertelde Minh Tue in de Wat Udom Pattana tempel in de provincie Nakhon Sawan. “Ik wil daarheen lopen om zijn dankbaarheid terug te betalen en hoop dat alle mensen in de wereld gelukkig en vredig zullen zijn en zullen leren volgens de leer van Boeddha.’
Geboorteplaats
Thich Minh Tue is een boeddhistische monnik die vorig jaar harten veroverde in Vietnam toen hij een blotevoetenwandeling door het land maakte die werd afgekeurd door de communistische autoriteiten. Sindsdien is hij internationaal gegaan. In december stak hij vanuit Vietnam over naar Laos en vervolgens naar Thailand. Zijn doel is om India te bereiken, de geboorteplaats van het boeddhisme.
Maar na twee maanden van ongeveer 20 kilometer per dag lopen over verzengend asfalt, stapelen de hindernissen zich op. Het hete seizoen begint en smog van het verbranden van gewassen vervuilt de lucht. Bovendien is zijn Thaise visum over een week verlopen en een knieblessure die een monnik in zijn gevolg heeft opgelopen, vertraagt de tocht van zijn groep.
De monnik staat voor een groter dilemma. Normaal gesproken stopt hij ’s nachts bij boeddhistische tempels op het Thaise platteland, of als dat niet het geval is, strekt hij zich uit op een matje tussen de muggen en onder de sterren in een veld langs de weg. Hoe kan hij via Myanmar – in de greep van een burgeroorlog – naar India komen? Sommige aanhangers van de monnik en dissidenten uit Myanmar die goed op de hoogte zijn van de problemen in hun land, zeggen dat hij de oversteek van dat land niet zou halen.
Gevechten rebellen
Minh Tue — “Thich” geeft aan dat hij een monnik is — zei dat hij van plan was om de dichterbij gelegen Mae Sot grensovergang te vermijden, vanwege gevechten in het gebied tussen rebellen en het Myanmarese leger, dat de macht greep tijdens een staatsgreep in 2021 en sindsdien verwikkeld is in een burgeroorlog met meerdere fronten.
In plaats daarvan zei hij dat hij er de voorkeur aan gaf om bij Mae Sai, in het uiterste noorden van Thailand, over te steken naar de Shan-staat in Myanmar. Maar een groot deel van het overwegend boeddhistische Myanmar wordt geteisterd door conflicten en het is niet duidelijk of Tue en zijn gevolg veilig zouden zijn, zelfs als ze de alternatieve route zouden nemen, die een grote omweg inhoudt.
De neezeggers beweren dat hij ofwel de toegang tot Myanmar zal worden geweigerd, of dat het, als hij wordt toegelaten, slechts een kwestie van tijd zal zijn voordat hij op een of ander obstakel stuit. Moe Kyaw, een arbeidsrechtenactivist en ervaren dissident uit Myanmar die in Thailand woont, schat de kans dat de monnik Myanmar binnenkomt op 1%.
Een andere expert op het gebied van Myanmar, mensenrechtenactivist David Mathieson, zei dat hij betwijfelde of het leger van Myanmar Minh Tue zou toelaten, zowel vanwege het “compleet chaotische veiligheidslandschap” als omdat hij mensenmassa’s zou kunnen aantrekken, waar de impopulaire junta huiverig voor zou zijn.
Geef een reactie