Het programma van het 12e Buddhist Film Festival Europe (BFFE), dat loopt van 29 september tot en met 1 oktober in EYE in Amsterdam is bekend. De openingsfilm is The Last Dalai Lama? van regisseur Mickey Lemle.
Filmmaker Mickey Lemle werpt met The last Dalai Lama? een frisse blik op het leven van de inmiddels 82-jarige Dalai Lama. In persoonlijk getinte interviews laat hij de Dalai Lama reflecteren op de confrontatie tussen Tibetanen en China, zijn invloed op de politiek en zijn werk met opvoeders en neurowetenschappers. Hij schuwt hierbij niet om zijn persoonlijke gevoelens over ouderdom, en sterven te tonen en zichzelf de vraag te stellen: zal er een 15e Dalai Lama zijn, of zal hij de laatste zijn?
Een zeer intiem portret over een onbevreesd en mededogend mens, die het meest invloedrijk in de ontmoeting van de boeddhadharma met het westen is geweest. Degenen die hem persoonlijk hebben ontmoet weten dat hij het vermogen heeft om te begrijpen wat andere mensen nodig hebben.
De Dalai Lama verpersoonlijkt dat het Tibetaans Boeddhisme zowel een religie als een wetenschap van de geest is; hij deelt ook zijn begrip van de natuur van de geest en de invloed ervan op de creatie en verlichting van al ons lijden. Overtuigd dat deze kostbare wijsheid tot de wereld behoort, heeft de Dalai Lama twintig jaar geleden een selecte groep wereldberoemde neurowetenschappers en brein/hersenonderzoekers uitgedaagd om te kijken naar de werking van de geest, en wetenschappelijk te bewijzen dat boeddhistische methodes om kwellende emoties te overwinnen vaardigheden zijn die door iedereen kunnen worden geleerd. Op zondagmiddag vindt er een special event plaats waarin Mind & Life Europe hierover inzichten zal delen.
Andere films introduceren ons in de kunst van stilte, stimuleren ons om stilte te eerbiedigen en tijd daarvoor in ons leven in te bouwen. Voor vele jaren leek de toegang tot informatie en beweging onze grootste luxe; nu is het vaak de vrijheid van informatie, de kans om stil te zitten, die voelt als de ultieme beloning. Maar contemplatie betekent niet je terugtrekken uit de wereld; het gaat om af en toe eruit stappen, naar binnen keren, zodat je de wereld duidelijker kan zien en er meer van houdt.
Films met overtuigende menselijke verhalen, variërend van Japan, Tibet, Birma (Myanmar), Bhutan, tot de VS en Nederland, van fictie tot hedendaagse documentaires en kunstfilms, tonen authentieke boodschappers van wijsheid die moed en protest stimuleren wanneer er onrecht plaatsvindt. Om na te denken over waarom de meeste volwassenen in het westen meditatie niet beoefenen, hoewel het onze grootste toegangspoort is naar dagelijkse transcendentie.
Walk with me – With Thich Nhat Hanh
Geboren in Vietnam woont hij nu als spiritueel leider in Plum Village, een leefgemeenschap in Zuid-Frankrijk. Hier heeft hij samen met andere zen-boeddhistische monniken en nonnen mindfulness tot een wereldwijd fenomeen heeft doen uitgroeien. In Walk With Me volgen de makers Max Pugh, Marc J. Francis een aantal bewoners van Plum Village, gedurende drie jaar. Terwijl de seizoenen voorbijgaan wordt de innerlijke reis van de kloosterlingen verbeeld met inzichten uit de vroege dagboeken van Thich Nhat Hanh. Het commentaar in deze documentaire is ingesproken door de charismatische acteur Benedict Cumberbatch, bekend van onder andere Sherlock.
In de afgelopen twintig jaar zijn meditatie en aandacht training veranderd van cool zijn naar alomtegenwoordig. Door de gebruikelijke misvattingen en neuro-mythologie uit de weg te gaan, tonen authentieke leraren aan dat de echte resultaten de mogelijke blijvende persoonlijkheidsveranderingen zijn, voorbij aan de aangename staten die mentale oefeningen kunnen produceren, die praktische redding en een toevluchtsoord bieden voor verwarring en terreur.
Het festival heeft dit jaar als thema Mens Zijn / Being Human. In het Buddhist Film Festival Europe worden boeddhisme, religie, kunst en cultuur door middel van films bij elkaar gebracht. Naast films zijn er vooraanstaande sprekers en panelgesprekken met aansprekende thema’s en gasten. De regisseurs van de films zijn vaak aanwezig om over de film te spreken.
Het BFFE staat onder leiding van Babeth VanLoo, mediakunstenaar en ex-programmadirecteur van de voormalige Boeddhistische Omroep Stichting, in samenwerking met een toegewijd productieteam.
Zie hier het volledige programma