Als klinisch psycholoog zei Janneke van der Velde vaak tegen haar cliënten: volg je hart. Toen ze zich afvroeg waar ze zelf zou uitkomen als ze haar hart zou volgen, was dat het begin van de zelfpluktuin die ze nu bezig is op te zetten op Schiermonnikoog. Menno Bijleveld zocht haar op.
Over deze verandering in haar leven zegt Janneke: “In de zorg werd steeds meer bezuinigd en ging het steeds meer over wat vergoed wordt in plaats van over wat mensen nodig hebben. Daar werd ik niet gelukkig van. Tegen mijn patiënten zei ik vaak ‘volg je hart’. Toen dacht ik: waar kom ik uit als ik mijn hart volg? En ik besefte dat ik graag groente zou willen verbouwen, dicht bij de mensen die het eten. Bij toeval kwam Schiermonnikoog toen op mijn pad.”
Janneke van der Velde volgde de opleiding voor biologisch dynamische landbouw aan De Warmonderhof, met Stadslandbouw als specialisatie. Stadslandbouw is gericht op kleinschalige projecten waarin direct contact met de consument centraal staat. Sinds de komst van kunstmest en mechanisatie zijn we volgens Janneke de verbinding kwijt geraakt met ons voedsel en de aarde. Regelmatig hoort Janneke uitspraken als: “Ik wist niet meer hoe kapucijners groeien of hoe de prei op het land erbij staat’.” De zelfpluktuin is voor haar een manier om die verbinding tussen mensen en hun voedsel te herstellen.
“Er zijn veel wereldvraagstukken waar ik niet zoveel aan kan doen maar ik kan wel op kleine schaal zorgen voor dit kleine stukje aarde”, zegt Janneke. “Het is heel klein maar juist dat maak het voor mij ook groot!”
Menno Bijleveld werkte van 2007 tot 2016 voor de radio van de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) en maakte in die periode vele programma’s over het boeddhisme, psychologie, literatuur, economie, wetenschap, klimaatverandering, voedselverspilling etc. Naast specifiek boeddhistische onderwerpen maakte hij programma’s over kunstenaars die boeddhist zijn of een boeddhistische invloed in hun werk laten zien. Zijn werk laat naast een betrokkenheid bij het boeddhisme ook maatschappelijke betrokkenheid zien en grote interesse voor de hedendaagse kunst.
In 1989, nog voor zijn studie aan de kunstacademie in Groningen, kwam Menno Bijleveld via Vipassana-meditatie in contact met het boeddhisme. Het boeddhisme zou tijdens zijn studie mediakunst, maar ook daarna een belangrijke inspiratiebron blijven. In 1993 komt hij via collega-kunstenaars in contact met het Tibetaans boeddhisme en vertrekt in 1994 voor vier maanden naar India, Sikkim en Nepal op zoek naar de wortels van het boeddhisme.
In Nederland studeert Menno Bijleveld in 1995 af op het onderwerp: boeddhistische invloeden in de hedendaagse kunst. Als gevolg van het interviewen van kunstenaars zoals Marina Abramovics, Louwrien Wijers en de uit Japan afkomstige Hideo Furuta, ontdekt hij de kunst van interviewen.