Vandaag wordt de eerste gipspoli geopend voor mensen met depressieve klachten. Het initiatief komt van ervaringsdeskundigen met een depressie en organisatoren van het Depressiegala dat vandaag plaatsvindt in Theater Amsterdam.
De gipspoli is bedoeld om depressie een gezicht te geven. “Was een depressie maar net zo goed zichtbaar als een gebroken been, en riep het ook maar net zoveel medeleven op”, zegt psychiater en mede-initiatiefnemer van de gipspoli Bram Bakker. “Depressie is een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte en dat besef is er nog te weinig in onze maatschappij”.
Vanmiddag om 16.00 uur wordt de gipspoli geopend in de lobby van Theater Amsterdam waar vanavond ook het Depressiegala plaatsvindt. Niet alleen mensen met depressieve klachten, maar iedereen die iemand met een depressie een hart onder de riem wil steken en pleit voor openheid over de ziekte, kan hier zijn hoofd (tijdelijk) laten intapen. De initiatiefnemers van de gipspoli willen hiermee de altijd zo onzichtbare ziekte depressie zichtbaar maken.
Tijdens het gala vragen een groot aantal artiesten en Bekende Nederlanders aandacht voor openheid over depressie waaronder: Mike Boddé, Martine Sandifort & Remko Vrijdag, Katja Schuurman, Sofie van den Enk, Ellen ten Damme, René van der Gijp, Karin Bloemen, Laura van Kaam, Juvat Westendorp, Anna-Alicia Sklias, Omri Tindal, Pieter Jouke, Roos Schilkker en minister Edith Schippers. De avond wordt gepresenteerd door Anita Witzier.
Depressieve klachten vormen bij jongeren en jonge vrouwen de meest voorkomende gezondheidslast. Een op de vijftien jongeren en een op de twintig volwassenen heeft er last van. Er is meer aandacht nodig om deze volksziekte, inmiddels in de top drie van gezondheidsproblemen, te voorkomen. “De meeste mensen realiseren zich niet wat een depressie is en hoe het voelt”, zegt Anita Witzier. “Door erover te informeren op televisie kunnen we een groot stuk onwetendheid de wereld uithelpen en kan er meer begrip ontstaan voor deze ziekte.”
Het Depressiegala is een initiatief van de Mental Health Foundation die door middel van meer openheid over depressie het taboe wil terugdringen. “Praten over een depressie moet net zo normaal worden als praten over lichamelijke klachten”, vindt psychiater en voorzitter van de stichting Bram Bakker. Het Depressiegala vindt vanavond plaats in Theater Amsterdam. De uitzending is een week later: maandag 23 januari om 22.00 uur op NPO 1.