De Sri Lankaanse ingenieur Amila Nilanga (28), die al tien jaar blind was in het rechteroog, kan weer volledig zien dankzij een hoornvliestransplantatie. Hij stond drie maanden op de lijst van ontvangers van een hoornvlies, maar dat kwam niet omdat er gebrek was aan hoornvliezen. Als gevolg van een hoge mate van donaties hoeven de inwoners van Sri Lanka zelden te wachten voor een hoornvlies beschikbaar komt. Sri Lanka exporteert zelfs het teveel aan hoornvlies en is al decennia een toonaangevende leverancier van hoornvlies in de wereld, ook aan buitenlandse patiënten.
De boeddhistische praktijk van het geven van een aalmoes, vooral het doneren van een deel van jezelf naar de ander, motiveert veel Sri Lankanen hun ogen na hun dood te doneren. Momenteel zijn meer dan 1 miljoen oogdonoren geregistreerd. De cultuur van deze donatie begon met de oproep van dr. Hudson Silva, in 1958 in een artikel in een krant , waarin hij opriep hoornvlies te doneren.
Kaushalya Fernando (34) is geregistreerd als donor bij de Sri Lanka Eye Donate Society. Ze zegt dat haar boeddhistische geloof dat van haar vraagt. Ze lief zelfs een afwijking in haar oog corrigeren om ervoor te zorgen dat bij overlijden ze een paar goede ogen zou doneren. Als we iets schenken moet het van goede kwaliteit zijn, zegt ze.
Sinds 1961 doneerde de samenleving 47.850 hoornvliezen aan eigen inwoners en 73.085 hoornvliezen aan patiënten in 57 andere landen. Het verwijderen en opslaan van hoornvlies is volgens Sri Lankaanse normen geen goedkoop proces. Het verwijderen en opslag van hoornvlies kost ongeveer 35.000 roepies ($240) per hoornvlies. Deze kosten worden door de regering gedragen. Elke maand komen er gemiddeld 450 hoornvliezen beschikbaar.
Gerben zegt
Wat grappig. Mijn eigen donor codicil sluit mijn hoornvliezen als enige organen uit. Mijn toenmalige vriendin vond het geen fijn idee dat ze na mijn dood in mijn, volgens haar prachtige, ogen zouden snijden. Helaas voldeed ook deze relatie aan de Boeddhistische wet van veranderlijkheid. Eerst een heerlijke uiting van romantiek, nu een vervlogen mening van een goede ex :-) Tijd om mijn codiciel te wijzigen!
zie ook:
https://boeddhistischdagblad.nl/nieuws/75667-donorschap-en-de-integriteit-van-het-lichaam/#comment-58714
G.J. Smeets zegt
Niets is wat het lijkt, ook in Sri Lanka niet. Een paar aanvullende feiten:
– Reeds in 1995 zijn er studies verschenen over de hoge mate van (partiële) blindheid onder de Sri Lankese schooljeugd. Zie bijvoorbeeld https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC505187/ Belangrijke oorzaak onder andere: slechte/eenzijdige voeding van moeder-in-verwachting en pasgeborene.
– Reeds in 1999 liet de World Health Organisation (WHO) weten dat in arme landen 3 x zo veel blindheid voorkomt als in de rijke landen. Hier een epidemologisch onderzoek uit 2011 over de stand van zaken in het vergelijkbare Maleisië https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3171242/
– Reeds lang wordt in Sri Lanka tot op de dag van vandaag zeer veel arrack gedronken. Dat is een destillaat van cocos, graan, of fruit. Thuisgestookt (en dat doen de meeste plattelanders aldaar) levert het doorgaans een inferieure kwaliteit drank op die behalve de lever ook het hoornvlies aantast.
– Vanaf 1961 tot 2016, aldus de bron die de redactie noemt, zijn ongeveer 120.000 hoornvliezen gedoneerd in Sri Lanka. Dat is ruim 2000 hoornvliezen ofwel 1000 donors per jaar op een bevolking van ongeveer 20 miljoen mensen.
– Meer dan de helft van die gedoneerde hoornvliezen zijn volgens de bron die de redactie noemt naar patiënten in 57 buitenlanden getransporteerd terwijl ze in het thuisland hard nodig waren. Raar geval van artsen zonder grenzen.
– Hoornvliestransplantatie is riskant. Zie wat de experts ervan zeggen: http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/cornea_transplantatie_PKP_PLK/