Vorige week vonden in Brussel de Big Brother Awards plaats. De Awards worden jaarlijks uitgereikt aan een persoon, bedrijf, overheidsinstelling of voorstel dat persoonlijke privacy schendt. Het is een internationale prijs, die in Vlaanderen wordt uitgereikt door de Liga voor Mensenrechten.
Facebook bespioneert op dezelfde wijze mensen als de Amerikaanse National Security Agency NSA – het bespioneert mensen over de hele wereld, alleen met andere middelen. Alleen het intikken van de letters NSA, zoals nu gebeurt, is voldoende om de aandacht van de dienst te trekken. Er zijn drie redenen waarom Facebook is genomineerd voor de Big Brother Awards:
- Facebook heeft toegang tot een hele waaier aan persoonlijke gegevens; zoals je telefoonnummer en geeft je naam door aan personen die je niet kent. Het sociale netwerk is begonnen met het verzamelen van mobiele telefoonnummers van andere, minder directe bronnen (zoals WhatsApp) of van je smartphone om ze aan profielen toe te voegen en ze te gebruiken als publiek identificatiemiddel voor individuen.
- Facebook volgt je op het web. Het maakt niet uit of je ingelogd bent of niet. Elke keer wanneer je een ‘Like’ button ziet op een website praat je browser met Facebook. Het vertelt het sociale netwerk welke pagina’s je bezoekt en welke browser je gebruikt om je doelgerichte advertenties te kunnen voorzetten.
- Tenslotte, Facebook gaat ervan uit dat je er niets op tegen hebt dat je gegevens worden verkocht en stelt dat automatisch zo in. Je wordt verondersteld om door Facebook’s ingewikkelde kluwen van instellingen (zoals “Privacy”, “Apps”, “Advertenties”, “Volgers”, enz.) te zoeken naar opt-outs.
Wat kan Facebook met al die informatie doen?
Facebook heeft de mogelijkheid om te bepalen wie je bent, het sociale netwerk kan “het publiek bewerken” zonder dat de gebruiker daarvan afweet. Facebook voert al jaren experimenten uit, zoals de stemming of het kiesgedrag van hun gebruikers beïnvloeden.
De Big Brother Awards worden jaarlijks uitgereikt aan een persoon, bedrijf, overheidsinstelling of voorstel dat persoonlijke privacy schendt. De prijs ontleent zijn naam aan de totalitaire leider Big Brother uit het boek 1984 van George Orwell.
In Vlaanderen worden de Big Brother Awards uitgereikt door de Liga voor mensenrechten i.s.m. enkele partners actief in het ‘privacyveld’. Zowel het brede publiek als een professionele jury buigen zich over een shortlist van genomineerden aangedragen door de organisatoren.
Waarom BBA’s? Privacy is een fundamenteel mensenrecht dat vandaag meer dan eens met de voeten getreden wordt en vaak, al dan niet vrijwillig, te grabbel wordt gegooid. Vanuit onze missie vinden we het als Liga voor Mensenrechten een absolute prioriteit om dit thema meer in de spotlights te plaatsen.
Voorafgaand aan de uitreiking van de awards vinden er debatten plaats waar de nominaties stevig bediscussieerd worden. Tijdens deze ‘privacysalons’ worden zowel een voor- als tegenstander aan het woord gelaten onder leiding van een moderator. Er is zeker ook ruimte voor het publiek om vragen te stellen.
Facebook zou verboden moeten worden, zegt hoofdredacteur Joop Hoek van het Boeddhistisch Dagblad. ‘Het is een ongemene aantasting van de persoonlijke leefsfeer en privacy en het bedrijf is er als beursgenoteerde onderneming alleen maar op uit om zoveel mogelijk winst te genereren over de ruggen van de Vrienden heen.’ Vanavond is op de publieke zender NPO 3 in het programma Hunted te zien waar Facebook en andere over-de-schouders-kijkers toe kan leiden. Het is onmogelijk geworden om je onzichtbaar te maken, als je dat zou willen.